Hlavní obsah

V Centru protidrogové prevence a terapie končí po třech letech projekt KOTVA

Novinky, Jana Kocandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrum protidrogové prevence a terapie, o. p. s. zahájilo v březnu 2009 prostřednictvím svého zařízení P-centra projekt KOTVA – Systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v primární prevenci rizikového chování. Tento měsíc projekt po třech letech končí.

Foto: Jana Kocandová

Logo organizace

Článek

Centrum protidrogové prevence a terapie, o. p. s. (CPPT, o. p. s.) bylo založeno v roce 1997 Magistrátem města Plzně. V Plzeňském kraji poskytuje služby protidrogové prevence, dále služby snižující nežádoucí zdravotní i sociální dopady zneužívání návykových látek na jednotlivce, jeho blízké osoby a společnost. Nyní má organizace pět zařízení. Jedním z nich je právě P-centrum.

P-centrum je střediskem primární prevence CPPT, o. p. s. Od roku 1999 nabízí preventivní programy a aktivity pro dospívající a třídní kolektivy základních a středních škol, jejich pedagogy a rodiče.

Právě v P-centru po 36 měsících končí projekt KOTVA - Systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v primární prevenci rizikového chování. Projekt je financován z Evropského sociálního fondu a rozpočtu České republiky.

Celý projekt byl, jak již z názvu vyplývá, určen pro metodiky prevence a pedagogy se zájmem o vzdělávání v oblasti primární prevence rizikového chování. Konkrétně se jednalo o 255hodinový specializační kurz rizikového chování. Jeho účastníci, po úspěšnému absolvování závěrečné zkoušky a obhajoby závěrečné práce, splnili podmínku vyhlášky č. 317/2005 Sb. k výkonu specializovaných činností – prevence sociálně patologických jevů podle §9 c) pro školního metodiky. Tento specializační kurz se konal zejména v prostorách P-centra v Plzni.

Projekt realizoval i další tematické vzdělávací semináře zaměřené na primární prevenci rizikového chování a supervizi pedagogů. Semináře se zabývaly například šikanou, kriminalitou, závislostí, delikvencí a sociálním vyloučením.

Do současnosti prošlo veškerým vzdělávání v rámci projektu 137 osob úspěšně, tzn. že vzdělávání dokončili. Bylo vytvořeno celkem 12 nových akreditovaných produktů - seminářů, které bude organizace nabízet i po ukončení projektu. Účastníci kurzů a seminářů byli z celého Plzeňského kraje - jednalo se především o pedagogy ze základních a středních škol, dále naši nabídku využili například i pracovníci z dětských domovů.

Kurz na základě evaluace, ale také na základě zpětných vazeb od absolventů je hodnocen jako úspěšný a v letošním roce otvíráme další běh Specializačního kurzu rizikového chování.

Podrobnější informace o dalším běhu si lze najít na webových stránkách www.kotva.cppt.cz pod názvem Specializační kurz rizikového chování III.

Reklama

Výběr článků

Načítám