Hlavní obsah

V Brně uvidíme a uslyšíme dozvuky loňské šumavské blokády

Novinky, Tomáš Bendl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 13. června bude mít svou brněnskou premiéru zbrusu nový autorský dokumentární film Jana Skalíka s názvem „Nalezeni na ztraceném“. Projekci můžete zhlédnout v aule Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity (Joštova 10, Brno), naproti Červenému kostelu. Začátek je v 18 hodin.

Foto: Jan Skalík

Ústřední motiv a logo dokumentu - cello vyrobené z kvalitního a drahého dřeva vytěženého pod záminkou kůrovcové kalamity v bezzásahovém území.

Článek

Snímek představuje osobnosti a názory, které bylo možné během loňské blokády na Šumavě, ale i mimo ni, potkávat. Přibližuje motivace účastníků blokády, odborná stanoviska vědců nebo názory politiků, z nichž někteří se na místo blokády přijeli podívat i osobně.

Dokument nastoluje závažné otázky

Film nestaví jen na výpovědích a rozhovorech. Dokumentární hodnotu mají pasáže, které jsou pořízeny přímo během kácení, jemuž se přítomní aktivisté snaží bránit. Díky tomu tak můžeme do dění v hloubi šumavského smrkového horského lesa nahlédnout i my. A zároveň okusit syrovou autenticitu sporu v "první frontové linii".

Celé dílo nepostrádá myšlenkovou hloubku. Pokládá otázky, na které v rámci běžného mediálního informování a veřejné debaty o problémech v naší společnosti není tolik prostoru, je-li vůbec nějaký. Sám autor tento fakt glosuje způsobem poměrně výstižným: filmu vetkl do názvu podtitul „dokument, který vám nasadí brouka do hlavy“.

Na programu nebude jen film

A aby brouků nebylo při středečním podvečeru málo, organizátoři zasadili projekci do komponovaného programu. Ten zahájí krátká fotopřednáška Petra Sudického s názvem „Šumavské rozcestí aneb Co předcházelo zásahům na Ptačím potoce“, která popíše méně známá místa Šumavy, kterých se také loňské kácení dotklo. Následovat bude zmíněná projekce, a po ní již debata s autorem a některými aktéry dokumentu – účastníků blokády i vědci.

Reklama

Výběr článků

Načítám