Hlavní obsah

V bohumínské škole pokračují s opravami po loňském požáru

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vloni v srpnu hořelo ve skřečoňské základní škole v Bohumíně. Požár zasáhl část střechy, která nakonec lehla popelem. Radnice začala okamžitě s likvidací škod a s opravami. Ty nakonec přesáhnou pět milionů korun a potrvají až do března. Příčinu požáru se hasičům dosud nepodařilo objasnit.

Foto: Pavel Čempěl

Opravy ve škole, kterou vloni v srpnu zasáhl požár, stále pokračují.

Článek

„Momentálně už je škola zase celá pod střechou, ale rekonstrukce po požáru tím ještě zdaleka nekončí. Potrvá až do března. Radní teď schválili rozpočet finální třetí etapy. Ta se bude týkat poškozených prostor pod shořelou střechou v prvním patře, tedy jazykové učebny a kabinetu, kde se musí udělat nová podlaha. Tu původní zničila voda, kterou se hasil požár. V přízemí se na chodbě i ve skladu pod postiženou učebnou budou měnit stropní podhledy, včetně elektroinstalace, dostanou už nová led světla a prostory se dočkají i nových omítek,“ uvedl bohumínský místostarosta Igor Bruzl.

V první fází oprav odstranili dělníci shořelý krov a krytinu. Vyklidili i vodou z hašení zasaženou učebnu a přilehlý kabinet. Odstranit se musel i poškozený strop včetně nosné konstrukce mezi půdou a učebnou s kabinetem.

„V prosinci už byla škola zase pod střechou. Sanovalo se zdivo, střecha dostala samozřejmě novou krytinu. Řemeslníci pak začali pracovat na nových stropních konstrukcích, které byly nestabilní a musely se zbourat a postavit znovu. Nutné bylo provést i nové elektroinstalace, omítky i montáž ústředního topení,“ vyjmenoval Michal Lorenc z odboru školství, kultury a sportu bohumínské radnice.

Škola už pět měsíců funguje v omezenějším režimu. Nemůže používat zasaženou jazykovou učebnu v prvním patře, ani pod ní ležící cvičnou kuchyni, skladiště a průchozí spojovací chodbu.

„Děti se teď učí v náhradních prostorách a do zadní části školy chodí přes dvůr. Na omezení, hluk ze stavebních prací i zvýšenou prašnost jsme si zvykli. Víme, že je to dočasné. Už se nemůžeme dočkat, až bude vše hotovo a začneme využívat novou jazykovou učebnu,“ řekla ředitelka školy Renata Wybraniecová.

Stavební práce skončí v březnu. Pak škola začne s vybavováním zrekonstruované učebny i kabinetu. Ten se dočká nového nábytku, lavic i židlí, nebudou chybět ani moderní zvukové i obrazové technologie.

„Bohužel nic z původního vybavení požár nepřežilo. Vše bylo promáčené od hašení, takže skončilo na skládce. Vše zlé je ale na něco dobré, takže učebnu vylepšíme a zmodernizujeme a přidáme i něco navíc, třeba interaktivní tabuli,“ dodala Wybraniecová.

„Stále jsme v kontaktu s pojišťovnou a probíráme s ní jednotlivé fáze rekonstrukce. Věříme, že většinu nákladů na opravy, které uvedou školu opět do plného provozu, nám uhradí,“ uvedla vedoucí finančního odboru bohumínské radnice Monika Bonczková.

Reklama

Výběr článků

Načítám