Hlavní obsah

V Bohumíně vyhlásili lokality, v nichž lidé nedostanou doplatky na bydlení

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Bohumíně vyhlásili hned tři lokality, v nichž nově příchozí sociálně slabší lidé nebudou moci pobírat doplatek na bydlení. Radnice tak chce zabránit přílivu převážně problémových nájemníků do míst se soukromými ubytovnami.

Foto: Pavel Čempěl

Jednou z vyhlášených bezdoplatkových zón jsou ulice Nádražní a 9. května v centru Bohumína.

Článek

Bohumín se tak stal prvním městem v Moravskoslezském kraji, kde začaly tzv. bezdoplatkové zóny fungovat. Opatření obecné povahy začalo platit na konci roku.

Novinka se týká domů v ulicích Čs. armády, Nádražní, 9. května, Jeremenkova, Příční a také na zdejší pěší zóně, kde z bývalého hotelu Grand vznikla soukromá ubytovna. V praxi to znamená, že úřady práce už nepřiznají nově příchozím nájemníkům do označených oblastí případné doplatky na bydlení. Radní si od toho slibují, že klesne zájem sociálně slabých obyvatel o ubytování v těchto lokalitách.

„Lokality jsme pečlivě vybírali a stanovili jsme je na základě průzkumu. V místech, která jsou ode dneška bezdoplatkovými zónami, jsme zaznamenali zvýšený počet přestupků, trestných činů i koncentraci lidí pobírajících sociální dávky. Opatření se nedotkne nikoho, kdo v lokalitě momentálně bydlí. Nikdo nepřijde o sociální dávky. Jediný cílem této novinky je, aby tam další lidé na sociálních dávkách nepřibývali,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Opatření se podle zákona bude týkat pouze nových nájemníků ve vymezených zónách, kterým nevznikne nárok na doplatek na bydlení. Na ty současné se vztáhnout nedá. Na pozoru by se ovšem měli mít i ti, kteří se do těchto lokalit chtějí stěhovat, ale dávky zatím nepobírají. Pokud se jejich sociální situace v budoucnu změní, tak doplatek na bydlení nedostanou.

„Boj s ubytovacím byznysem zatím prohráváme. Vítáme proto jakoukoliv možnost, jak může město regulovat přidělování doplatku na bydlení. Jednoznačně je chyba na straně státu, který už několik let mrhá penězi nás všech, protože toleruje nehorázně vysoké částky za ubytování v soukromých ubytovnách a vědomě je podporuje vyplácením sociální dávky – doplatku na bydlení,” zlobí se starosta.

Zatímco obvyklé měsíční náklady na bydlení v městském bytě jsou pro čtyřčlennou rodinu v Bohumíně zhruba 7,5 tisíce korun, v soukromých ubytovnách je to téměř dvojnásobek. Tyto peníze ovšem nekončí u nájemníků, ale v kapsách soukromých provozovatelů ubytoven.

„Městských bytů je v Bohumíně 4300, domy mají nová plastová okna, jsou napojeny na teplovod a většina z nich je opravená a zateplená. O výši nájemného se licituje v dražbách, průměrné nájemné za letošní rok se pohybuje kolem 60 korun za metr čtvereční. Bytů, které se v Bohumíně komerčně pronajímají, jsou přibližně tři stovky a částka za nájem u některých z nich často přesáhne přes sto korun za metr čtvereční. Nechápu, proč stát při vyplácení doplatku na bydlení nesjednotí výši obvyklého nájemného podle několika tisíců městských bytů, ale naopak posuzuje zvlášť komerční nájmy, kterých je pouhých 300, a zvlášť městské tržní nájmy, kterých je 14krát více. U komerčních nájmů tak státu nevadí, že zcela nesystémově proplácí na doplatku až 80 korun za metr čtvereční, zatímco u městských bytů ve stejné lokalitě jen 60 korun za metr čtvereční,” dodal starosta.

Výběr článků

Načítám