Hlavní obsah

V Bohumíně startuje svoz bioodpadu ze zahrádek

Novinky, Lucie Balcarová

Po zimní přestávce startuje v Bohumíně odvoz bioodpadu ze zahrádek. Zdejší technické služby jej budou svážet každý sudý týden až do konce listopadu. První svoz se uskuteční 2. a 3. dubna. Zahrádkáři, kteří se zapojí do kampaně „Chovám se ekologicky“, zaplatí za službu jen symbolický poplatek.

Foto: Pavel Čempěl

V Bohumíně se zelený odpad ze zahrádek bude odvážet až do listopadu.

Článek

„Přicházející jaro i omezení pohybu v souvislosti s koronavirem vybízí k intenzivnějšímu úklidu zahrádek. Navíc nám zájem o odvoz zeleného odpadu přímo ze zahrádek každoročně roste. Vloni jsme z nich odvezli o 17 tun zeleně více než v předchozím roce,“ sdělil místostarosta Bohumína Lumír Macura s tím, že aktuálně odvoz využívá na 1350 domácností. Většina z nich je přitom zapojena do eko kampaně.

Vývozy biopopelnic budou letos probíhat od 2. dubna do 27. listopadu. Dohromady se uskuteční osmnáct svozů, a to v intervalu jednou za čtrnáct dní. Svozy budou probíhat každý sudý čtvrtek a pátek. Čtvrtek je vyhrazen pro odvoz z Nového i Starého Bohumína, Šunychlu, Pudlova a Vrbice. V pátek musí hnědé nádoby popelářům připravit zahrádkáři ze Skřečoně, Nové Vsi a Záblatí.

Cena za celosezónní svoz je 542 korun, pokud se ale Bohumíňáci zapojí do kampaně „Chovám se ekologicky“, zaplatí pouze symbolických 150 korun. Stačí vyplnit a podepsat čestné prohlášení. Další informace o možnosti získání slevy najdou zájemci na webu Bohumína v Ekologickém okénku. Smyslem kampaně je přimět lidi chovat se zodpovědněji k životnímu prostředí. V čestném prohlášení se zavazují například k ekologickému vytápění, třídění odpadu či napojení na kanalizaci.

Noví zájemci by měli v době omezení volného pohybu využít při objednání služby elektronickou komunikaci. Smlouvu na dobu neurčitou si lze stáhnout v elektronické podobě z městského webu www.bohumin.cz, vyplnit a podepsat v pohodlí domova. Naskenovanou či ofocenou smlouvu je možné odeslat na e-mailové adresy sevcikova.lenka@mubo.cz nebo cizova.andrea@bmsas.cz.

Vloni svezli popeláři ze zahrádek od rodinných domků a chat 747 tun zeleně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám