Hlavní obsah

V Bohumíně-Skřečoni přibyla další kanalizace, kopalo se i v zahradách

Novinky, Lucie Balcarová

Další část nové kanalizace napojené na čistírnu odpadních vod, přibyla v Bohumíně-Skřečoni. Půlkilometrový kanalizační sběrač za tři milióny korun vyrostl v minulých třech měsících ve třech slepých odbočkách z Rychvaldské ulice. Napojit se na něj může dvaadvacet zdejších rodinných domů.

Foto: Město Bohumín

Výstavba kanalizace v Bohumíně-Skřečoni.

Článek

„V maximální možné míře jsme kanalizační rozvody vedli v místech, kde jsou příjezdové komunikace. Ne všude se to ale povedlo zrealizovat, a proto se v některých úsecích muselo kopat i v zahradách. Rozkopané ulice nakonec dostaly zcela nový asfaltový povrch,“ řekla o průběhu výstavby kanalizace Eva Mrázková, z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.

Kanalizační síť postavilo město až na hranici soukromých pozemků. Napojení domů na kanalizaci už je ale v režii jejich vlastníků. Na vybudování kanalizační přípojky si od města mohou vzít bezúročnou až třicetitisícovou půjčku.

"Chceme, aby se na kanalizaci napojilo co nejvíce domů. Ne všichni ovšem mají na napojení dost peněz, a proto jsme se rozhodli poskytovat na výstavbu přípojek bezúročné půjčky. Ty jsou splatné do dvou let. V rozpočtu města je na to vyčleněno půl milionu korun," uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura. Možnosti půjček už využilo devět Bohumíňáků, čtyři ze Skřečoně, tři ze Záblatí a dva ze Šunychlu.

Výstavba kanalizace ve Skřečoni je rozdělena do sedmi etap. První z nich zrealizovalo město vloni, kdy přibyl kanalizační sběrač v části Rychvaldské a Úvozní ulice. Další postavilo město letos a i v příštím roce chce s budováním kanalizace ve Skřečoni pokračovat.

Kanalizace se napřesrok bude stavět i na jiných místech ve městě. Momentálně se projektuje v Záblatí na Sokolské a Rychvaldské ulici, ve Starém Bohumíně v Malé ulici a tlaková kanalizace v Mlýnské ulici v Šunychlu. Začíná se rovněž připravovat odkanalizování zhruba třiceti domů ve Vrbici s napojením na místní čističku a s vyústěním do Vrbického jezera.

Na dotace nedosáhnou

„Projektujeme hlavně ty úseky, které jsou gravitační, tedy ty, které směřují dolů k čističce odpadních vod nebo nejbližší přečerpávací stanici. Až tyto možnosti vyčerpáme, tak se budeme zabývat variantou výstavby tlakové kanalizace,“ upřesnil Lumír Macura.

Vloni investovalo město do stavby nové kanalizace 7,5 miliónu korun. Přibyla v Šunychlu a ve Skřečoni pro 31 domů. Před dvěma roky vybudovalo město kanalizaci pro 60 domů v Záblatí za 12 miliónů korun. "Bohumín splňuje normy Evropské unie a většina obyvatel je na kanalizaci napojena. Proto nemáme nárok na dotace. To nic nemění na tom, že i z vlastních prostředků kanalizaci budovat budeme. Jen to půjde pomaleji a budeme postupovat podle efektivity vynaložených prostředků jako kdysi, když jsme dělali plynofikaci. Proto je velmi důležité, aby se lidé na kanalizaci napojili. Nemělo by smysl zakopávat trubky do země, když by se pak na ně nikdo nenapojil," doplnil starosta Bohumína Petr Vícha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám