Hlavní obsah

V Bohumíně brzy otevřou bludiště s akátovým hradem

Novinky, Lucie Balcarová

Bludiště z živých stromů, dřevěný hrad a k nim vedoucí nový nasvětlený chodník. To jsou novinky za téměř dva miliony korun, které právě vznikají v centru Bohumína za zdejším parkem Petra Bezruče nedaleko aquacentra a sportovní haly. První návštěvníci je budou moci otestovat už na začátku prázdnin.

Foto: Pavel Čempěl

V centru Bohumína vyrůstá nová atrakce - dřevěný hrad s bludištěm.

Článek

„Nová atrakce vyrůstá mezi parkem u křižovatky s Janáčkovou a Družstevní ulicí na ploše po bývalých zahrádkách. Bytelný hrad bude tvořit vyhlídková terasa, tubusový tobogán, dvě schodiště a podesta. Využijí ji především rodiny s dětmi. Herní prvek je navržený pro děti od tří let, horní věková hranice však žádná omezení nemá,“ sdělili Zdeněk Kolařík z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.

Nová sestava přijde radnici na 700 tisíc korun a vzniká na ploše padesáti metrů čtverečních. Konstrukci hradu zajišťují 6,5 metru vysoké sloupy. Podlaha vyhlídkového plata se nachází ve výšce 2,4 metru a o bezpečnost se postarají boční a stropní sítě. Podobně jako u jiných dřevěných atrakcí napříč Bohumínem vsadilo město i v tomto případě na akátové dřevo.

„Je velmi pevné a odolné proti hnilobě a dřevokazným houbám,“ dodal Kolařík. V její blízkosti ještě přibydou i lavičky a odpadkové koše.

Spolu s hradem čeká na nejmenší generaci ještě jedno nové rozptýlení - bludiště z živých stromů. To začalo vznikat v těsné blízkosti nové atrakce v předstihu, zahradníci je tady vysadili už před pěti lety a budoucí bludiště oplotili. Teď už stromy dorostly do takové výšky, že vytvořily živé zdi. Zelený labyrint má rozměry 23 krát 25 metrů a tvoří jej 1300 habrů.

„Zahradníci nejprve vykolíkovali uličky budoucího labyrintu, aplikovali postřik proti růstu trávy a pak vysadili stromy. Ty už po několika letech růstu a zastřihávání tvoří regulérní zdi bludiště. Vstupovat se do něj bude dvěma způsoby. Buď klasicky vchodem ze země anebo sjezdem ze skluzavky, která bude součástí nového dřevěného hradu,“ sdělil Jan Resler, šéf městské společnosti Bospor, která se o novinky bude starat.

Zároveň v této lokalitě vznikl nový dlážděný chodník, který propojil Janáčkovu ulicí jak s parkem Petra Bezruče, tak s novou atrakcí. Je 120 metrů dlouhý a dostal i veřejné osvětlení. Lidé novou zkratku najdou v parku u zdejších tenisových kurtů. Náklady na jeho vybudování byly 1,1 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám