Hlavní obsah

V Beskydech startují atraktivní výstupy na nejvyšší vrchol, jít se dá s průvodcem i se "zbojníky"

Novinky, Lucie Talavašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od soboty 17. června odstartují atraktivní výstupy na Lysou horu (1323 m n. m.), která je nejvyšším bodem v pohoří Moravskoslezských Beskyd. Jde o komentované turistické výšlapy s názvem Lysohorská nej, které pořádá Beskydské informační centrum Frýdek-Místek (BIC).

Foto: www.visitfm.cz

Účastníky jednoho z výstupů bude doprovázet také Lašský král

Článek

Výstupy jsou vhodné pro celé rodiny a lidé si na nich užijí nejen krásné výhledy na Javorníky, Jeseníky, Malou Fatru či na vzdálené tatranské štíty, ale i zábavu v podobě povídání o Ondrášovi - pánovi Lysé hory, představení jeskyní na Lukšinci, pověstí o Lysé hoře i v podobě vyprávění o současné architektuře na samotném vrcholu.

„Loni byl o výstupy velký zájem. S naším průvodcem mohou chodit maximálně pětadvacetičlenné skupiny, proto je vhodné se hned teď podívat, který termín by se vám hodil, a registrovat se na něj,“ říká Dagmar Janovská z BIC s tím, že do podzimu zvládnou průvodci zhruba deset skupinových výstupů pro veřejnost (tedy mimo školy, letní tábory, cestovní kanceláře apod.). Některý z termínů pro veřejnost si lze vybrat nejpozději 3 dny předem na portálech beskydyportal.cz a visitfm.cz.

Začátek trasy je vždy v 8:30 u Lanového bludiště Opičárna v Ostravici a na turisty čeká celkem sedm komentovaných zastavení. Díky nim je jinak poměrně náročná trasa s převýšením 700 m vhodná i pro méně zdatné zájemce a děti.

„Rozložení trasy do úseků s krátkými zastávkami s poutavým výkladem se nám osvědčilo. Výstup se tak stává jednodušší, příjemnější a pestřejší. Cestou je pro zájemce připraven i vědomostní kvíz vycházející z informací od průvodce,“ upozorňuje Dagmar Janovská.

Cesta na vrchol Lysé hory trvá i se zastávkami zhruba dvě a půl až 3 hodiny. Na vrcholu pak probíhá slosování účastníků kvízu s drobnou odměnou. Specialitou, kterou BIC připravil pro fajnšmekry, je pak výstup, kdy turisty doprovází kromě průvodce také Lašský král s ozbrojeným doprovodem a cestou se všichni setkají i se zbojníkem Ondrášem a jeho družinou.

Pro širokou veřejnost proběhne ukázkový výstup jen jednou v sezóně, a to 18. července, kdy se mohou zúčastnit i jednotlivci. O atraktivitě programu svědčí fakt, že získal Cenu cestovního ruchu v turistické oblasti Beskydy–Valašsko za rok 2016.

„Do hor samozřejmě chodíme jen za příznivého počasí, ale zato můžeme slíbit, že uvítáme kohokoli od 5 do 99 let. Pochopitelně v dobrém zdravotním stavu a fyzické kondici. U dětí do 15 let je nutný doprovod dospělých,“ doplnila za organizátory z BIC Janovská.

Za výstup v předem stanoveném termínu pro veřejnost účastníci zaplatí 50 korun na osobu, za děti do 6 let se neplatí.

Termíny výstupů pro rok 2017: 17. 6., 1. 7., 11. 7., 29. 7., 5. 8., 15. 8., 26. 8., 9. 9., 23. 9. 2017

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám