Hlavní obsah

V areálu muničního skladu ve Vrběticích po zimní pauze začali pracovat pyrotechnici

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina pro činnost v epicentru výbuchu v muničních skladech ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku začala po zimní přestávce v pondělí 13. března opět pracovat na ohledání místa činu.

Foto: Policie ČR

Pyrotechnici v akci.

Článek

„Kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám se pauza protáhla na deset týdnů. Bylo to za dva roky, po které se věnujeme likvidaci nenadálé události vzniklé explozí dvou muničních skladů poprvé, co jsme museli přerušit činnost vinou nepříznivého počasí,“ informovala policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Do Vrbětic se také vrátila speciální technika, kterou hasiči před několika dny za spolupráce s pyrotechniky zapůjčili do Poličských strojíren k likvidaci následků místní exploze.

„Během víkendu mohli hasiči po skončení zásahu všech složek integrovaného záchranného systému v Poličce převézt tři speciální vozidla zpět do Vrbětic. V neděli se do muničních skladů vrátili po zimní pauze pyrotechnici, hasiči i policisté v plné síle a věnovali se přípravě na pokračování v ohledání místa činu. Instalovali potřebnou techniku a výbavu do speciálního kontejneru a do okolí místa, kde stál explodovaný sklad číslo 16,“ přiblížila policistka.

Podle policejní mluvčí bylo nutné vyčistit příjezdové komunikace od hlíny a znovu zprovoznit elektrocentrály potřebné k topení a osvětlení. Půda je ve Vrběticích do 20 centimetrů hloubky rozměklá, sníh úplně roztál.

„Předpokládáme, že s plošným sběrem i hloubkovým pyrotechnickým průzkumem mimo epicentra začneme začátkem dubna,“ upřesnila Monika Kozumplíková.

Ve vrbětickém areálu vybuchl v říjnu 2014 sklad s municí č. 16 a zahynuli dva lidé. Další objekt, sklad č. 12, explodoval 3. prosince s větší intenzitou než předcházející. Tentokrát nebyl nikdo zraněn. Obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. Podle policejních informací bylo v 27 objektech muničního skladu uloženo okolo sedmi tisíc tun vojenského materiálu s asi tisícem tun výbušnin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám