Hlavní obsah

Úžasný svět z papíru se představí v Broumově

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý srpen bude ve výstavní síni LokArt v Broumově probíhat výstava Muzea papírových modelů z Police nad Metují. V malém průřezu se tady představí celý ohromný a ohromující svět z papíru, jak vyšel z pod rukou šikovných modelářů. Vernisáž výstavy proběhne 31. července od 18:00 hodin.

Foto: Pavel Frydrych

Foto z výstavy v polské Oleśnici v září 2017

Článek

V Broumovské výstavní síni LokArt prezentuje Muzeum papírových modelů malý průřez tvorbou papírového modelářství v celé jeho úchvatné šíři. Papír, jako jeden z nejstarších materiálů, které provázejí lidstvo, má mnoho podob, se kterými se denně setkáváme. Ať už v podobě papírových listů, bankovek nebo třeba obalových materiálů. Díky své struktuře je v podstatě snadno „modelovatelný“ a díky tomu mohou vznikat ohromující papírové modely. V mnoha ohledech modeláři využívají modelovatelnost papíru v maximální míře. Občas se dá tvrdit, že dál už to nejde…

Muzeum připravilo reprezentativní průřez, který odhaluje širokou škálu modelářství. Jsou zde představována jeho jednotlivá odvětví, která nabízejí velice zajímavou procházku po světě techniky, architektury, létajících strojů nebo třeba legendární miniboxy Milana Weinera.

Neméně zajímavou částí expozice jsou modely inspirované romány Julese Verna, které vznikly v dílně Ladislava Badalce. Bez nadsázky o nich lze říci, že vznikly díky fantazii na druhou – v první řadě v hlavě světoznámého spisovatele, který předpověděl třeba lety na Měsíc. A na tomto základě, vycházejíc z knižních ilustrací a kreseb, přeměnil modelář Vernovy fantazie do třírozměrného modelu.

Samozřejmě expozice pamatuje i na legendární – a stále vycházející – časopis ABC, se kterým si papírové modelářství spojuje většina populace České republiky. V krátkém nástinu se v expozici objevují čísla časopisu stará třeba 40 let, ale i ta dnešní. Je potom už pouze na návštěvníkovi, ke kterým ho to bude více přitahovat.

Unikátní částí expozice je svět zvířat, které vytvořila modelářka Jana Žuravnyjová. Nabízí neskutečnou procházku od zvířat africké savany, přes dna moří a oceánů k fauně mírného podnebí.

„Výstava není zamýšlena jako dokonalý průřez světem papírových modelů,“ řekl ředitel Muzea papírových modelů Pavel Frydrych, „ale spíš je to malá ukázka toho, co vše lze s papírem dělat a co vše je možné z papíru vytvořit.“

Na malém půdorysu výstavní síně LokArt je skutečně na co se dívat a co obdivovat. „Vlastně se LokArt, po Polici nad Metují, stává druhým místem, kde můžete projít doslova celý svět, geograficky od Afriky přes Evropu do Asie, anebo od nejstarších autoveteránů po monoposty formule 1 a přitom se nechat omámit kouzlem architektury. Při cestě můžete využít letadla, vrtulníky a dokonce nabízíme i výlet do vesmíru…“ dodal Frydrych s jistou dávkou nadsázky. „Ale hlavním smyslem celé výstavy je představit i jinde než v Muzeu papírových modelů, tuhle opomíjenou součást výtvarného umění.“

Výstavu pořádá Město Broumov ve spolupráci s Muzeem papírových modelů.

Vernisáž proběhne 31. července od 18:00 hodin.

Otevírací doba: pondělí – pátek 8:30 – 16:30 hodin; sobota 8:00 – 11:00 hodin.

Výstava potrvá do 30. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám