Hlavní obsah

Útroby hráze Východočeského moře se v sobotu zaplnily stovkami návštěvníků

Novinky, Jiří Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky návštěvníků využily v sobotu 15. září možnost podívat se do útrob hráze takzvaného Východočeského moře, údolní nádrže Rozkoš. Mnohým se nejvíce líbila ukázka vypouštění nádrže a možnost projít si kontrolní chodbou, která vede celou délkou hráze a uprostřed klesá až pod úroveň dna.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Chodba v hrázi Rozkoše, zvyklá jen na občasné kroky hrázného, zažívala v sobotu obrovský nápor stovek návštěvníků.

Článek

Vysoký počet zájemců o prohlídku díla byl překvapením nejen pro ostatní návštěvníky, ale i pro hrázného, který spolu s kolegy jednotlivé "výpravy" prováděl a poskytoval jim zajímavé informace.

Lidé se tak dozvěděli, že hlavní zajímavostí hráze Rozkoše je, že nemá vybudovaný přepad vody, tzv. přeliv. Jeho funkci plní vzdouvací objekt ve Zlíči na začátku přivaděče vody do nádrže z řeky Úpy. Tím může voda do Rozkoše přitékat, ale také odtékat. Vodní dílo totiž nebylo před 40 lety postaveno na řece Úpě, ale stranou na malém potoku s názvem Rozkoš pramenícím nad Provodovem - Šonovem. Proto se Rozkoši správně nemá říkat přehrada, protože nepřehrazuje tok žádné řeky, ale jen údolní nádrž. Přesto je zde slovo přehrada slyšet poměrně často.

Přivaděč z Metuje nepostavili

Pro mnoho návštěvníků byla zajímavá také informace o záměru vybudovat tunelový přivaděč vody do Rozkoše také z řeky Metuje. K tomu ale nikdy nedošlo.

Rozkoš napájí kromě potoka Rozkoš také Rovenský potok pramenící nad nedalekou obcí Starkoč. Jeho jméno nesl také rybník, který se dříve, před napuštěním Rozkoše, nacházel v prostoru před nynější přepadovou dělící hrází. Mnozí rodáci stavitelům zazlívají, že "přehradu" nepojmenovali Rovenská.

Opatrné vypouštění

Podle pracovníků nádrže, je stavba bezpečná právě díky existenci chodby, která umožňuje nejen kontrolovat stav hráze, ale díky provedení kvalitním a dobře ukotveným betonem stavbu zpevňuje. "Neexistence chodeb v mnoha hrázích jiných vodních děl a zejména rybníků, je velkým rizikem. Nikdo neví, v jakém stavu tam hráze jsou," dodali průvodci. Přesto i na Rozkoši je nutné pracovat podle bezpečnostních předpisů. Důležité je například pomalé napouštění výpustí před regulovatelnými vraty. Pokud by se výpusti napustily rychle, mohl by zpětný tlak vzduchu výpustní věž roztrhat. Přesto ani touto nehodou by nedošlo k protržení hráze.

Další zajímavostí je existence plašiče ryb u výpusti. Díky jeho činnosti nedochází k nasávání ryb do výpusti, případně do elektrárny, která byla postavena později paralelně s hlavní trasou vody. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám