Hlavní obsah

Ústecké Městské sady hostily 14.ročník festivalu Cesta k nám

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 1.června proběhl v Městských sadech v Ústí nad Labem již čtrnáctý ročník festivalu pro zdravotně postižené s názvem Cesta k nám.

Foto: Jiří Růzha

14.roční festivalu Cesta k nám 2018 v Ústí nad Labem

Článek

Vše mají na svědomí dva kamarádi, majitelé firem JP production a BEMA production, když rozhodli udělat něco pro zdravotně postižené občany a v Ústecké ZOO udělali první ročník festiválku Cesta k nám. Dnes si spokojeně shlédli ročník čtrnáctý. Záštitu nad tímto ročníkem přijal president české republiky Miloš Zeman.

Od rána se sluníčko schovávalo za mraky, kterých bylo víc a víc. To však neznamenalo, že by nějak ovlivnily náladu všech účinkujících. Ba spíše naopak. Na úvod přednesli zdravice představitelé Ústeckého kraje a města Ústí nad Labem, následoval přípitek za zdárný výsledek letošního ročníku. Úvodní písnička bývalé skupiny Vega ze Skalice patřila vzpomínce na kapelníka Jardu Grunta, který nás před rokem náhle opustil.

Celý festival, ostatně jako již minulé ročníky, moderovali Inka Rybářová a klaun Rybka. Bez nich si již Cestu k nám ani nedovedeme představit. Při zahájení uvedli i malou oslavu taneční skupiny Lucarino Dance z Libochovic, (www.lucarinodance.cz) kteří tento rok slaví své kulaté desáté výročí založení. Za dobu jejich činnosti je v téměř 400 vystoupeních vidělo na sto tisíc diváků, za těch deset let získali mnohá ocenění, jsou první zdravotně postiženou taneční skupinou zapsanou v České taneční databázi, vyhráli Cenu modrého slona za rok 2013, MIA festival v pražské Lucerně v roce 2015 a v roce 2016 se stali Mistry světa ve World Dance Championship v Liberci. Tahle partička dokázala obstát i v konkurenci s normálními tanečníky. Oslavenci dostali z rukou pořadatelů akce dort v podobě širáku a vstupenky od Superkoncerty.cz na Michala Davida na jeho vystoupení v Ústí nad Labem.

Program pokračoval přesně podle plánu. Pro všechny, účinkující a návštěvníky byla připravena spousta doprovodných programů hlavně pro děti, nechyběly ani skákací hrady, kolotoče, houpačky, střelnice, ani různé stánky s občerstvením.

Festivalu Cesta k nám se zúčastnila řada sociálních zařízení Ústeckého kraje. Divadelní skupina z Domova pro osoby se zdravotním postižením Všebořice, taneční country skupina Lucarino Dance z Libochovic, taneční skupina Boubelky ze Stacionáře Luňáček z Loun, hudební skupina AJETO z DOZP Sulická Praha, hudební skupina z Domova sociálních služeb Litvínov, HELIAS Ústí nad Labem, o.p.s., Domov „Bez zámků“ Tuchořice, Musical school při DDM a ZpDVPP Ústí nad Labem a hudební skupina Terezky z DZR Terezín.

Jako host přijela všem zazpívat Krušnohorská dudácká kapela. Její vystoupení plné písniček zahřálo na duši a roztančilo všechny přítomné.

Akce se podařila, závěr trošku pokazila bouřka, ale to byl již opravdu konec, nálada účinkujících skvělá, vše klapalo téměř na minutu přesně. Patří jim díky všech zúčastněných. Pro účinkující bylo zajištěno malé občerstvení. Jen škoda, že to tak rychle uteklo, domů se všichni rozcházeli strašně neradi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám