Hlavní obsah

Úspěšný německý spisovatel Jan Faktor bude hostem česko-německých kulturních dnů v Ostravě!

Novinky, Vladimír Šmehlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí začaly v klubu Atlantik v pořadí již druhé česko-německé kulturní dny. Vernisáž výstavy plakátů Klause Staecka sklidila velký úspěch. Už ve středu 14. března přivítá klub Atlantik hvězdu německé literatury. Do Ostravy poprvé zavítá Jan Faktor.

Foto: Petr Kiška
Článek

Německý spisovatel českého původu Jan Faktor sklízí se svými romány v Německu velké úspěchy. Jako vůbec první Čech byl nominován na Německou knižní cenu a to za svůj román „Georgs Sorgen um die Vergangenheit oder Im Reich des heiligen Hodensack-Bimbams von Prag“ (volně přeloženo: „Jiříkovy starosti o minulost aneb Pod záštitou svatého Bimbama se zvonícími varlaty'.  V roce 2005 obržel za svůj román ,Schornstein' Cenu Alfreda Döblina. 

Na rozdíl od Německa není Jan Faktor v Česku právě nejznámějším spisovatelem. Důvod je prostý jeho knihy vycházejí pouze v němčině. Návštěvníci ostravského festivalu  tak budou mít unikátní možnost seznámit se s jeho tvorbou i v češtině.

Autorskému čtení Jana Faktora, které v klubu Atlantik začíná v 18.00 hodin bude předcházet literární happening studentů germanistiky „Literatura na pochodu“. Německá próza a poezie se bude předčítat na veřejných místech v centru Ostravy. Poezii neuniknou nakupující v obchodním domě Laso, ani cestující čekající na tramvaj u paláce Elektra a na mnoha dalších místech.

Film, literatura, výtvarné umění a hudba jsou doménou festivalu, který prezentuje kulturu našich západních sousedů. Ostravský „kulturpunkt“  potrvá až do soboty 17. Března. Program a bližší informace najdete na www.klubatlantik.cz nebo na www.minikino.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám