Hlavní obsah

Úsměvné retro ilustrátora Václava Roháče vychází jako kalendář

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soubor dvanácti výjevů, které zachycují časy kolektivizace, okupace a normalizace české vesnice, vychází jako nástěnný kalendář pro rok 2014. Ladění Rusic je dílem ilustrátora Václava Roháče, jenž se opřel o výtvarný rukopis Josefa Lady a vytvořil tak úsměvné retro reflektující období 1948 až 1989.

Foto: Václav Roháč

První máj v Rusicích.

Článek

„Viděl jsem kdysi Ladův obraz Příjezd traktorů na náves, který vznikl v samém závěru jeho tvorby, a byl jsem opravdu překvapený. Tak jak Ladovo dílo znám, domnívám se, že Lada neměl techniku nijak zvlášť v oblibě. Usoudil jsem, že tenhle obraz byl tak trochu úlitbou tehdejším mocipánům. Lada pak brzo zemřel, takže měl svým způsobem štěstí, že nemusel přisluhovat režimu. Ale my jsme v tom museli žít,“ objasnil zdroj své inspirace Roháč.

Dlouho přemýšlel o tom, jak by Lada se svou schopností nadsázky a humorného nadhledu tvořil dál, kdyby v padesátých letech nezemřel. „Ladovy nejslavnější obrázky zachycují vesnickou idylu z dob jeho dětství. Jak by asi tak zachytil kolektivizaci vesnice, potom ruskou okupaci a nakonec i normalizaci? Tyhle otázky mi vířily hlavou,“ uvedl výtvarník a ilustrátor.

Smířlivý pohled na traumatické čtyřicetiletí

Nakonec mu to nedalo a sám se pokusil pohlédnout na traumatické čtyřicetiletí českých dějin Ladovým ironickým, avšak zároveň smířlivým a poetizujícím pohledem. Tak vzniklo Ladění Rusic, cyklus odkazující už v názvu jak k Josefu Ladovi, tak k okupaci Československa ruskými generály a jim podřízenými vojsky. Obrázky nejsou prvoplánově kritické ani protikomunistické, jde spíš o jakési smířlivé retro.

„S odstupem času už člověk vnímá mnohé věci s nadhledem. Kromě toho normalizace byla časem mého dětství a mládí, takže mám přirozenou tendenci ohlížet se tak trochu s nostalgií,“ podotkl výtvarník.

Historické vozy jsou Roháčovou láskou

Ladění Rusic v žádném případě není jen výprodejem ladovských motivů, Roháč si udržel nejen odstup, ale zachoval i motivy typické pro vlastní tvorbu. „Na rozdíl od Lady mám rád techniku, auta zvlášť. Proto se v každém obraze nejméně jedno objeví. Historické vozy jsou mojí velkou láskou,“ usmívá se autor.

Nástěnný kalendář Ladění Rusic vychází v limitované sérii. Informace o distribuci zájemci naleznou na facebookovém profilu autora: https://www.facebook.com/rohac.art?fref=ts.

Výtvarník, spisovatel a nakladatel Václav Roháč dosud ilustroval více než dvě desítky knih a věnuje se také volné tvorbě. Je známý především jako autor komiksů a ilustrátor populární dětské edice Děsné české dějiny. Veselými obrázky pomalovává také zdi dětských domovů, nemocnic, škol i knihoven.

Reklama

Výběr článků

Načítám