Hlavní obsah

Úprava prostoru před hlavním nádražím v Ostravě je téměř u konce

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos v únoru byl přednádražní prostor hlavního nádraží v Ostravě předán jako staveniště, kdy byl zahájen projekt Estetizace přednádražního prostoru v Ostravě - Přívoze. Stavbu realizuje společnost OHL ŽS a. s.

Foto: Josef Zajíc

Přednádražní prostor hlavního nádraží v Ostravě. Nová kašna s plastikou. 5.11.2013

Článek

Před hlavním nádražím v Ostravě-Přívoze se finišuje se stavebními pracemi na ukončení projektu Estetizace přednádražního prostoru.

Do začátku listopadu již byla kompletně upravená a rozšířená smyčka trolejbusů a v jejím okolí vybudovány nové nástupní prostory a ostrůvky. Ty bezprostředně sousedí se smyčkou tramvají. Byla dokončena estetizace a úprava vnitřního prostoru smyčky tramvají. Byly zde zbudovány tři kopečky a v oblasti jsou zasázeny téměř vzrostlé stromy.

Nově je upravená bývalá kašna, která je zakomponována pod dominantní středové okruží přístřešku před výpravní budovou. Plastika představující kytici z tepané mědi od sochařky Lacinové-Jílkové je vrácena zpět.

V areálu konečné zastávky trolejbusů jsou nově vybudována krytá nástupiště s propagačně-informační věží. V celém přednádražním prostoru jsou vybudovány nové lavičky, odpočívadla a odpadkové koše. Do nádražní budovy jsou bezbariérové přístupy.

Předpoklad konečného uvedení do provozu je termín do poloviny listopadu.

Hlavním nádražím v Ostravě-Přívoze projel první vlak 1. května 1847 na mezinárodní trati Krakov - Vídeň. V roce 1869 byla k nádraží napojena trať do Frýdlantu nad Ostravicí a v roce 1894 bylo nádraží spojeno tramvajovou tratí.

K hlavnímu nádraží v Ostravě-Přívoze dojíždí tramvaje č. 1, 2, 8, 18, trolejbusové linky č. 101, 102, 108, 111 a zastavuje zde autobus č. 34.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám