Hlavní obsah

Uplakaná baribalí holčička Tracy je nadějí ZOO Olomouc

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomoucká zoologická zahrada chová medvědy baribaly od 90. let minulého století. Nikdy se ale nerozmnožovali a tak chovatelé vkládají naděje do nové obyvatelky zahrady, sedmnáctiměsíční holčičky Tracy, na kterou čeká švarný ženich Mio.

Foto: ZOO olomouc
Článek

První pár medvědů baribalů získala olomoucká zahrada na počátku 90. let přímo z Kanady. Nikdy se však nerozmnožovali. Samici později nahradila současná obyvatelka medvědího výběhu, pocházející z Říma, dnes už sedmadvacetiletá Marry.

Samce Míšu vystřídal Mino, který se před třemi lety narodil v soukromém chovu v Belgii. Právě on by se měl časem stát ženichem Tracy, protože s Marry vzhledem k jejímu špatnému zdravotnímu stavu už zřejmě pár nevytvoří. 

Tracy je zástupkyní baribala novomexického a pochází z Texasu. „Je to ještě takové uplakané miminko, s velmi vstřícným vztahem k lidem, které se nechá přes mříže drbat za ušima. Nechybí jí chuť k jídlu, z domu si přivezla blízký vztah k mangu,“ popisuje Tracy její ošetřovatelka Kateřina Macků.

Medvěd baribal

Mezi baribaly existuje více poddruhů, lze jej tedy potkat v černém, hnědém, či bílém zbarvení, v oblastech Severní Ameriky až po Mexiko. Živí se převážně rostlinnou stravou. Často rozhrabává ztrouchnivělé pařezy, hledá v nich hmyz a larvy. Do korun stromů se vydává pro ptačí vajíčka, či pro oblíbenou pochoutku - med divokých včel.

Dokáže i skvěle plavat, takže jeho pochoutkou jsou i ryby. Loví rovněž kamzíky běláky, které nažene na okraj skály, odkud je shodí. Zimu prospí a probouzí se začátkem května, někdy až po šesti měsících. Vzpřímený postoj u baribalů neznamená hrozbu, medvěd jen monitoruje situaci.

Zajímavosti

Mládě baribala, které si ochočil americký prezident Theodor Roosevelt, se stalo předlohou pro plyšového medvídka zvaného Teddy Bear. Samička Winnie z londýnské zoo se stala předlohou pro autora Medvídka Pú.

Reklama

Výběr článků

Načítám