Hlavní obsah

Univerzita Palackého v Olomouci slaví letos 440. narozeniny

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomoucká univerzita je nejstarší univerzitou na Moravě a druhou nejstarší univerzitou v České republice. Od jejího založení, 22. ledna 1573, uplynulo 440 let. Narozeniny bude slavit po celý rok více než stovkou akcí - od výstavy ve Vlastivědném muzeu po mše a průvody. Hold jí složí i letošní Flora.

Foto: UP Olomouc
Článek

Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci byla 20. února otevřena trvalá expozice Olomoucká univerzita - Universitas Olomucensis. Kromě výstavních panelů s bohatou ikonografií a časové osy zaznamenávající nejdůležitější události z dějin olomoucké univerzity jsou součástí expozice trojrozměrné památky, originály a kopie univerzitních insignií a medailí, kopie druhé nejstarší univerzitní matriky, staré chirurgické nástroje apod.

Videoprezentace, filmy a další materiály zprostředkují dva dotykové monitory a videoprojekce v části výstavního sálu, jež je koncipována jako malé auditorium sloužící pro vědecké a vědeckopopulární přednášky a pořady.

Připomínkou výročí bude letos více než stovka akcí, jejichž program je zveřejněn na speciálních stránkách univerzity. Jsou mezi nimi odborné konference a přednášky, znak oslav ponese i jarní etapa Flory. Hudbymilovní se mohou těšit na koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers, který se uskuteční 6. června v NH Hotelu.

Slavnostnější bude letos i zahájení nového akademického roku. I při této příležitosti bude 30. září sloužena slavnostní mše, kterou povede arcibiskup Graubner, předcházet ji bude historický průvod. Poctu univerzitě vzdá i Český rozhlas, stanice Vltava. Ta bude 26. října vysílat celý den pořady o Univerzitě Palackého. "Na závěr roku, 22. prosince se rozezní také zvony olomouckých kostelů - právě tento den totiž v roce 1573 udělil císař Maxmilián II. nové jezuitské univerzitě promoční práva," uzavřel výčet akcí prorektor Ladislav Daniel.

Z historie univerzity

Historie vysokého učení v Olomouci se začala psát 22. ledna 1573, kdy papež Řehoř XIII. potvrdil donaci biskupa Viléma Prusinovského z Víckova pro olomouckou kolej Tovaryšstva Ježíšova. V červenci téhož roku ji svěřil do péče a ochrany olomoucké kapituly a olomouckého biskupa Jana Grodeckého z Brodů.

O necelých šest měsíců později vstoupila Olomouc mezi tehdejší univerzitní města – 22. prosince 1573 na základě žádosti rektora olomoucké jezuitské koleje a gymnázia Hurtada Péreze adresované císaři Maxmiliánovi II. bylo olomoucké jezuitské akademii přiznáno promoční právo.

Vývoj olomoucké univerzity v průběhu čtyř staletí reflektoval mezníky historie Evropy i českých zemí. Třicetiletá válka v letech 1618 až 1650, zrušení jezuitského řádu v roce 1773, revoluční rok 1848, vznik Československé republiky v roce 1918, německá okupace Protektorátu Čechy a Morava v letech 1939 až 1945 či studentské demonstrace v letech 1939 a 1989 – to vše poznamenalo minulost dnešní Univerzity Palackého.

Dnes patří Univerzita Palackého v Olomouci, reprezentovaná osmi fakultami a 23 tisíci studenty, k prestižním českým vysokým školám. Více než dva a půl tisíce jejích zaměstnanců tvoří výraznou olomouckou komunitu, jež se dále rozroste po dokončení budovaných univerzitních výzkumných center.

Reklama

Výběr článků

Načítám