Hlavní obsah

Unikátní výstava Od Tiziana po Warhola je v Olomouci k vidění do konce března

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavou nazvanou Od Tiziana po Warhola rekapituluje Muzeum umění Olomouc historii sběratelství na Olomoucku a šedesát let své činnosti. Od začátku října do konce února ji vidělo už bezmála 30 tisíc návštěvníků. Spatřit unikátní exponáty lze ještě do konce března.

Foto: Muzeum umění Olomouc
Článek

Milovníky umění tak stále čeká v Arcidiecézním muzeu Olomouc a Muzeu moderního umění bezmála 600 exponátů od starého umění až po současnou výtvarnou kulturu. Při výběru exponátů pro výstavu a výstavní katalog se kurátoři podle ředitele muzea Pavla Zatloukala pořádně zapotili. „Museli totiž vybírat ze zhruba 170 tisíc děl, které naše muzeum spravuje, a to rozhodně nebylo jednoduché. Současně jsme se snažili sestavit výběr do jakýchsi podkapitol s tematickým jmenovatelem," vysvětlil ředitel.

Například mezi starými mistry nechybí slavné obrazy z kroměřížské arcibiskupské sbírky. „V Arcidiecézním muzeu je k vidění Tizian, van Dyck, Brueghel a další velikáni světového umění. Prezentujeme zde ale také sochy, kresby, grafiky, středověké knižní malby, hudebniny, nábytek nebo mince a medaile,“ informoval kurátor první části expozice Ondřej Zatloukal.

Větší část výstavy se odehrává v Muzeu moderního umění, kde návštěvníci najdou poklady ze sbírek umění 19. a 20. století a současné výtvarné kultury. „Umění 19. století představujeme v širokém záběru, počínaje klasicismem přes romantismus, biedermeier, realismus a akademickou malbu až po snový symbolismus. Zastoupena jsou například díla Václava Brožíka, Vojtěcha Hynaise, Antonína Chittussiho, bratří Mánesů nebo Josefa Václava Myslbeka," vyjmenovala kurátorka Jana Hrbáčová.

Na jubilejní výstavu zavítalo do konce února 28 500 návštěvníků, pořadatelé ale doufají, že se jejich počet ještě zvýší. "Výstava Od Tiziana po Warhola už nyní řadí mezi nejúspěšnější projekty muzea. Existuje reálná šance, že bude nejúspěšnějším projektem Muzea umění Olomouc," řekl mluvčí Muzea umění Olomouc Petr Bielesz.

Výběr článků

Načítám