Hlavní obsah

Unikátní mezinárodní výstavní projekt se představí v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie výtvarného umění v Ostravě se zapojila do mezinárodního výstavního projektu oslavujícího sté výročí narození amerického hudebníka, spisovatele, výtvarného umělce a intermediálního tvůrce Johna Cage. Výstava Membra Disjecta pro Johna Cage / Chceme říct něco o Johnovi bude zahájena 2. října v 17 hodin v Domě umění v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Unikátní mezinárodní výstavní projekt v Ostravě. 2.10.2012

Článek

Vernisáž zahájí kurátoři výstavy Georg Weckwerth, Jozef Cseres a ředitel GVUO Jiří Jůza. Výstava je pojata jako pocta Johnu Cageovi u příležitosti stého výročí jeho narození a dvacátého výročí úmrtí umělce.

Výstavní projekt představuje umělecká díla renomovaných mezinárodních autorů z oblasti přátel a spolupracovníků Johna Cage, ale i mladších umělců, inspirovaných jeho tvorbou. Výjimečnost expozice tkví především v originalitě děl. Většina z nich byla právě pro tuto příležitost vytvořena na "zakázku". Některé exponáty jsou navíc interaktivního charakteru.

Výstava je tematicky rozdělena do devíti sekcí s názvy Ticho, Kompozice, Neurčenost, Anarchie, Notace, Přepsání, Kde jíme?, Co jíme?, Kam jdeme?  a Co děláme?, Happy New Ears!

"Původní záměr nebyl rozdělit výstavu do těchto celků, vzniklo to přirozeně reakcí na příspěvky, které jsme obdrželi od vystavujících umělců a které jsme museli racionálně skloubit," vysvětlují kurátoři výstavy.

"Expozice má audiovizuální a multimediální charakter. Návštěvníci se tak mohou těšit na kresby, malby, grafiky, ale také koláže, partitury, texty, fotografie, plastiky, instalace, videa, audioinstalace či hudební skladby, jež korespondují s osobností Johna Cage," uzavírá Jiří Jůza, ředitel GVUO.

Výstavu určenou široké veřejnosti bez ohledu na vzdělání či zkušenosti doprovodí reprezentativní katalog, cyklus koncertů a vzdělávací programy pro děti a školní skupiny. Výstava bude k vidění v Domě umění v Ostravě do 25. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám