Hlavní obsah

Unikátní historické hodiny budou k vidění v mohelnickém muzeu

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sloupkové, nástěnné, skříňové, kuchyňské, kapesní, ale i přenosné sluneční hodiny a také budíky z různých historických dob si budou moci prohlédnout návštěvníci mohelnického muzea. Výstava Čas nejde zastavit... zahájí vernisáží v pátek 14. února v 17 hodin.

Foto: Jaromír Mašek

Obrazy se zabudovanými hodinovými strojky byly v českých zemích oblíbené v polovině 19. století.

Článek

„Kvalita, typ i výzdoba hodin se vždy odvíjely od technických znalostí, vkusu i zručnosti svého tvůrce. Výstava představuje bohatou kolekci hodin ze sbírek šumperského muzea a jeho poboček v Zábřehu, Mohelnici i v Lošticích. Vybrány byly zejména exponáty, které zaujmou řemeslnou a uměleckou stránkou provedení. Některé z nich prošly rukama restaurátorů dílny Svitas Art Design rodiny Špačkových ze Svitávky u Boskovic,” uvedla autorka výstavy Dagmar Tempírová-Kotrlá.

Lihýř, jenž předběhl kyvadlo, je v Česku vzácností

Vystaveno bude i torzo lihýřových hodin z roku 1686. „Jde o skutečný unikát, lihýřové hodiny jsou v Česku vzácností. Jejich konstrukce vychází z podoby železných gotických hodin, s nimiž se lze dodnes setkat v kostelních věžích,” upřesnila muzejní pracovnice.

Lihýř neboli vahadlo tvoří rameno se dvěma závažími otáčejícími se kolem svislé osy. Lihýřové hodiny se používaly od 13. století až do vynálezu kyvadla o čtyři století později.

Dalším unikátem a zároveň nejrozměrnějším exponátem výstavy je dřevěný ciferník šumperských radničních hodin z druhé poloviny 17. století.

Návštěvníci si prohlédnou také vývěsní štít významného olomouckého hodináře Konráda Schustera z konce 19. století. Jako zajímavost výstava přinese ukázky hodinových strojků zasazených do obrazů a kolekci nástěnných hodin z různých materiálů. Kromě dřevěných a kovových hodin budou návštěvníci moci obdivovat i hodiny s podmalbami na skle. Výstavní panely je poučí o vývoji slunečních, vodních, svíčkových a přesýpacích hodin.

Namaluj si svůj ciferník

„Zájemci se mohou zapojit do výtvarné soutěže o nejpěknější návrh ciferníku, který si sami namalují,“ láká Tempírová-Kotrlá na soutěž, která není věkově omezena.

Výstava potrvá do 25. května. Vernisáž v pátek 14. února doprovodí kulturní program Základní umělecké školy Mohelnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám