Hlavní obsah

Umělecký Pampeklec se poprvé představuje na Sokolovsku

Novinky, Pavel Reichard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První výstavou se na Sokolovsku představuje sdružení umělců se zvláštním názvem Pampeklec. Umělci z nejrůznějších oborů přivezli svá díla do Panského domu v Kynšperku, kde byla v pátek slavnostní vernisáží unikátní výstava zahájena a potrvá až do konce července.

Foto: Pavel Reichard

Umělecké sdružení Pampeklec vystavuje svá díla v Panském domě v Kynšperku.

Článek

Jedním z vystavujících je také umělecký řezbář z nedalekého Libavského Údolí Daniel Krejčí.

„S výtvarníky ze sdružení Pampeklec jsem se seznámil na tradičním sympóziu na Horním hradu. Přestože se každý věnujeme jinému materiálu a jiné umělecké tvorbě, myšlenkově jsme si tak říkajíc sedli,“ zavzpomínal na první setkání s Pampeklecem. „V Kynšperku nám nabídli možnost vystavit svá díla poprvé na Sokolovsku a výstavní prostory historického Panského domu se k tomu skutečně výborně hodí.“

A co vlastně to podivné slovo, které má umělecké sdružení v názvu znamená? „Jiří Suchý kdysi zkoušel zkřížit pampelišku s koniklecem. Chtěl vytvořit konilišku, vznikl ale pampeklec,“ objasnila s úsměvem jedna ze zakládajících umělkyň keramička Karin Doudová. „Je to krásné vyjádření toho, že jsme lidé s různým výtvarným zaměřením, ale myšlenkově na stejné vlně. Spojení technik zdánlivě nesourodých, přitom se navzájem skvěle doplňujících.“

Sdružení vzniklo před rokem a první společná výstava měla posloužit k záchraně zámku v Chodové Plané. Od té doby se uskutečnilo dalších šest výstav a nabídky dalších expozic se jen hrnou.

Umělecká díla ze dřeva, keramiky, paličkované krajky nebo malovaná si můžete přijít do Panského domu v Kynšperku prohlédnout do 31. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám