Hlavní obsah

Údolí pohostinných Ladinů nabízí pohodové lyžování i špičkovou gastronomii

Novinky, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bëgnodü tl Alta Badia! Takhle své hosty vítá známé jihotyrolské údolí známé také německým jménem Abtei nebo Gadertal. A jakou řečí na nás tady mluví? Nejstarší alpská národnost mluví ladinsky a tahle řeč a kultura je tady stále živá. Celkem se k ladinské národnosti hrdě hlásí okolo 30 tisíc lidí.

Foto: Roman Mašín

Perfektně značené trasy jsou samozřejmostí. Navíc je možné volit i z několika zajímavých tématických okruhů pro lyžaře.

Článek

Ladinové jsou původními obyvateli Alp a dosud dominují několika údolím v Jižním Tyrolsku, Bellunu, Trentinu a ve Švýcarsku (tam se nazývají Rétorománi). V údolí Badia tvoří přes 90 procent obyvatelstva. Ale žádný strach, všichni tu mluví také německy a italsky, jako všude v Jižním Tyrolsku.

Alta Badia se stala synonymem pro kvalitní zimní dovolenou. Oblast je známá nejen svými nekonečnými sjezdovkami, ale také špičkovou gastronomií, pohostinností místních obyvatel a v neposlední řadě překrásnou přírodou.

Gourmet skisafari & spol.

Výtečné jídlo nesmí chybět ani při lyžování. Proto se sem při zahájení zimní sezóny 2013/14 sjeli špičkoví šéfkuchaři z Itálie, Slovinska, Taiwanu a Lucemburska. Na horských chatách přímo na sjezdovkách představili své umění ve formě malých degustačních menu, spojených se sklenkou jihotyrolského vína.

Během sezóny už šéfkuchaře na chatách nepotkáte, ale jejich menu ano. Stačí si zakoupit tzv. Slope Food Card za 30 eur a tím získat možnost ochutnat tyto dobroty na libovolných 3 chatách z celkem 14, které se programu účastní. Ale pokud dostanete chuť na tyhle pochoutky a nemáte kartu, nevadí. Stačí se zastavit na jedné z chat (ladinsky „Ütia“) a menu si zakoupit za plnou cenu 12 eur. Samozřejmě, že se akce účastní i všichni šéfkuchaři tří místních restaurací, kteří jsou držiteli legendárních michelinských hvězd.

Po snídani první na sjezdovce

Chcete se projet po čerstvě upravené sjezdovce a nemuset se vyhýbat ostatním lyžařům? Takovou možnost nabízí dvě místní chaty – Ütia Col Alt a Ütia Las Vegas. Objednáte si snídani, majitelé chaty vás vyvezou mezi 6:30-7:30 nahoru rolbou, nebo si můžete zkusit jízdu na lyžích, taženi sněžným skútrem.

Tam čeká bohatá snídaně, ve které nechybí místní delikatesy jako jihotyrolský speck, místní selské sýry, marmelády a vyhlášené jogurty ze statku Lüch da Pcei. Nu a ještě před spuštěním lanovek se můžete vydat na sjezdovky a vychutnat na prázdné trati sen každého lyžaře - „panenský manšestr“.

Nekonečné lyžování v ladinských údolích

Pokud vás nebaví lyžovat stále na stejných sjezdovkách, není problém vyrazit na delší cestu. Když je dost sněhu a všechny vleky a lanovky jsou v provozu, pak není problém na lyžích navštívit třeba údolí Gherdëina (italsky Val Gardena) nebo zajet přes středisko Rèba (italsky Arabba) až do známého údolí Fascia (italsky Val di Fassa).

Vše je propojeno sjezdovkami, lanovkami a vleky. Na takové cesty ovšem už nestačí jen skipas Alta Badia, ale je třeba si koupit skipas Dolomiti superski, který platí ve takřka 20 střediscích a který stojí na den mezi 42-52 eur.

Oblast Alta Badia sice platí za místo, kam se jezdí rekreovat bohatá smetánka, ale nabídka je tu přizpůsobena skutečně všem. Bydlet se tu dá jak ve stylových a luxusních hotelech, ale také třeba na selských statcích už od zhruba 20 eur/ za noc a osobu.

Takže ještě jednou - bëgnodü tl Alta Badia!

www.altabadia.org

www.rosalpina.it

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám