Hlavní obsah

Udatní rytíři bojovali o srdce krásných dam na zámku Zvířetice

Novinky, Monika Čapková

V sobotu 29. srpna se uskutečnil VIII. ročník historického dne na zřícenině zámku Zvířetice u Bakova nad Jizerou. I přes velmi teplé počasí přišlo bohatý program obdivovat mnoho návštěvníků. Akci pořádal folklorní soubor Furiant za podpory města Bakova nad Jizerou, které má hrad ve své správě.

Foto: Petr Prokorát

Páni z Michalovic

Článek

Začátek akce byl plánovaný na 14. hodinu, ale trochu se ztratili koně, kteří měli nést na svých hřbetech vzácnou návštěvu mířící k panu Hašku ze Zvířetic. Naštěstí se po čtvrt hodině našli a Zdislav ze Zvířetic se svou ženou a bohatým doprovodem, který čítal asi 70 kostýmovaných osob, mohl po nově vystavěném mostě vjet až na nádvoří hradu, kde byl mile přivítán svým otcem. Poté už následoval bohatý program.

Nejprve své umění předvedla šermířská skupina říkající si Páni z Michalovic. Poté dostala prostor skupina taneční, Villanella, která představila gotické tance. Hudebně program doprovázela dobová muzika Ergo. Došlo i na trochu orientu v podobě taneční skupiny Shareefa a podívanou pro děti pokračovali další šermíři, tentokráte Fraters in armis.Velkou zábavu s sebou kromě jenokolky dovezl i kejklíř Mitril, který výborně bavil nejen děti, ale i dospělé. 

Druhá polovina programu nabídla znovu vystoupení všech výše jmenovaných, jen se změněným repertoárem. Obdiv však patří všem, kteří v kostýmech a brněních dokázali během teplého odpoledne fungovat. 

Večerní program nazvaný po celé České republice jako Hradozámecká noc zahájila v 19 hodin malá dětská prohlídka hradu s Třemi mušketýry. Děti musely vyčistit hlaveň děla a vystoupat na věž. Také navštívily bývalou kapli a všude dostaly malé odměny. Mušketýři jim prozradili pár zajímavostí souvisejících se Zvířeticemi. Závěrem každý obdržel korunku na hlavu na znamení toho, že je vzdělán v historii hradu.

Noční prohlídka, která začínala v 21.30 a byla vedena odborným výkladem Mgr. Vojtěcha Dvořáka, přilákala 140 návštěvníků. Nabídla program začínající v informačním centru v Podhradí unikátním 3D filmem, který představuje zříceninu Zvířetic v roce 1683. O nasvícení hradu se postaral Měsíc v úplňku.

Vydařená akce se mohla uskutečnit díky Středočeskému kraji, který na historický den poskytl grant z fondu kultury a obnovy památek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám