Hlavní obsah

Učňovské i studijní obory nabízejí mladým lidem perspektivu a také stipendia

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakou střední školu zvolit, tato otázka intenzivně zaměstnává žáky vyšších ročníků základních škol a jejich rodiče. Pryč jsou doby, kdy jednoznačně upřednostňovali maturitní obory bez ohledu na možnosti budoucího uplatnění.

Foto: Vladimíra Krejčí

Pracovat rukama je dnes opět in.

Článek

Změna životního stylu i nelítostný trh pracovních sil rodiny donutily přehodnotit priority.

„Pracuji v kanceláři a vím, že můj syn by se v takovém prostředí necítil. Není právě studijní typ, je spíše dynamický, proto bych chtěla, aby se vyučil. Může si zvolit tříletý učební obor, a pokud bude mít zájem, za další dva roky si dodělá maturitu. Tento model mi pro něj přijde mnohem vhodnější než dát ho rovnou na maturitní obor a pak trnout hrůzou, že zkoušku nesloží, a čtyři roky na studiích tak přijdou vniveč,“ svěřila se jedna z matek, která se chystá přihlásit potomka na Střední školu železniční, technickou a služeb v Šumperku (SŠŽTS).

Na výběr mají se synem z oborů elektrikář-silnoproud, elektromechanik, instalatér, kadeřník, klempíř, mechanik opravář kolejových vozidel, obráběč kovů, operátor skladování, prodavač, strojník, tesař, truhlář, zedník. Škola nabízí také čtyřleté maturitní obory mechanik strojů a zařízení, nábytkářská a dřevařská výroba, obchodník, stavebnictví, strojírenství se zaměřením na obsluhu CNC strojů.

„Zaujal mě čtyřletý obor mechanik strojů a zařízení. Ve třetím ročníku studenti získají výuční list, ve čtvrtém složí maturitní zkoušku. Navíc je zde možnost obdržet stipendium,“ uvedl otec dalšího zájemce o studium na šumperské „učňovské“ škole.

Stipendia mohou získat žáci a studenti celkem dvanácti nabízených učňovských i maturitních oborů. Další finanční podpory mohou obdržet přímo od budoucího zaměstnavatele. Například firma Pars nova nabízí zájemců z šesti nejžádanějších oborů od druhého ročníku stipendium ve výši 1500 korun měsíčně. Na nemalé peníze si učňové přijdou také za práci v rámci školou domluvené praxe ve firmách.

Šumperská SŠŽTS patří k oblíbeným školám také proto, že firmy na Šumpersku i v celém Olomouckém kraji mají zájem především o soustružníky, svářeče, obráběče kovů či elektrikáře. Nabízejí volná pracovní místa pro kvalifikované dělníky a techniky ve strojírenství, ale hledají také například prodavače.

„Neustále reagujeme na potřeby trhu práce. Spolupracujeme se zaměstnavateli v regionu a upravujeme studijní programy tak, aby odpovídaly jejich potřebám. Tak vznikl například obor operátor skladování. Díky tomuto přístupu jsou naši absolventi mezi zaměstnavateli mimořádně žádaní,“ objasnila Irena Jonová, ředitelka školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám