Hlavní obsah

Učitelé bíloveckého gymnázia šijí stovky roušek

Novinky, Lenka Gulašiová

Už více než 800 roušek ušili učitelé z Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci. Své výrobky rozdělili mezi Nemocnici Nový Jičín, Bíloveckou nemocnici, Polikliniku Bílovec a předali je i dalším zájemcům.

Foto: Archiv GMK
Článek

Kromě toho vedení gymnázia darovalo Bílovecké nemocnici materiál pro výrobu dezinfekce, zásobu antibakteriálních mýdel a ochranné pomůcky a nabídlo pomoc i Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje

„V šití roušek budeme pokračovat, dokud o ně bude zájem. Například bílovecké firmě Massag jsme předali 200 roušek, aby zde mohla pokračovat výroba, 100 roušek bylo organizaci ADRA. Nejdále naše roušky směřovaly do Havlíčkova Brodu,“ uvedl ředitel bíloveckého gymnázia Pavel Mrva a dodal, že učitelé se na pomoc organizacím v okolí zaměřili bezprostředně poté, co se ve škole ustálil nový způsob výuky „na dálku“.

„Bavlněné roušky šijeme v šesti pracovních skupinách. Ale ještě než jsme se do této činnosti pustili, důkladně jsme prošli sklad chemikálií potřebných pro běžnou výuku, vzdělávání nadaných žáků a volnočasové aktivity. Všechen glycerol, peroxid vodíku a ethanol, z nichž se vyrábí dezinfekce, jsme předali Bílovecké nemocnici,“ informuje s tím, že gymnázium nabídlo vedení Moravskoslezského kraje na výrobu dezinfekce svoji moderní chemickou laboratoř i kvalifikované zaměstnance.

„Kraj však využívá jiná odborná pracoviště, takže na naši nabídku nereflektoval. Ale zaregistrovali jsme se alespoň na portálu kraje, kde svou pomoc nabízíme,“ pokračuje Pavel Mrva a zmiňuje, že Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci kromě jiného darovalo Bílovecké nemocnici zásobu antibakteriálních mýdel a také ochranné pomůcky.

„Jde o 14 štítů a 12 ochranných brýlí, které jsme pořídili z mimoškolních finančních prostředků,“ upřesňuje s tím, že škola se samozřejmě prioritně soustřeďuje na výuku a vzdělávání. „A nejde jen o naše žáky. Od 24. března jsme zpřístupnili online přípravné kurzy k přijímacím zkouškám, aby se dálkově mohli připravovat všichni zájemci o studium na našem gymnáziu,“ uzavírá Pavel Mrva.

„Výuka na dálku není snadná ani pro učitele ani pro žáky. Jsem ale rád, že se v této neočekávané situaci pedagogům podařilo nastavit nový způsob výuky. Znám případy, kdy pedagogové nové učivo streamují nebo třeba ve skupinkách přes internet konverzují v cizím jazyce. Všem takto aktivním pedagogům velice děkuji, je skvělé, že se situace chopili jako určité výzvy a snaží se svým žákům co nejvíce předat,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny a jako příklad zmínil právě pedagogy z Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci.

„Koronavirus nám v mnoha ohledech změnil život. Na jedné straně zažíváme spoustu omezení, na druhé straně se můžeme radovat z přístupu svého okolí. Každý den mě fascinují desítky příběhů lidského nasazení, dobrovolnictví, ochoty a slušnosti. Ten bílovecký příběh mezi ně samozřejmě patří,” doplnil Stanislav Folwarczny.

Reklama

Výběr článků

Načítám