Hlavní obsah

Účastníci Mikulovského výtvarného sympózia „Dílna“ připravili překvapení pro Mikulovské

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiadvacátý ročník Mikulovského výtvarného sympozia „Dílna“ 2016 vyvrcholil v sobotu slavnostní vernisáží na místním zámku. Od 16. července, kdy sympózium začalo, zde tvořilo šest umělců v čele s kurátorem Petrem Veselým za podpory teoretičky umění Kaliopi Chamonikola.

Foto: Jitka Sobotková

Účastníci letošního 23. ročníku MVS "dílna"

Článek

Průsečíkem jejich tvorby byl příklon k obrazu a minimalismus.

„Většina děl je velmi jednoduchých. Jsou to až filozofické věci a rozhodně budou obohacením mikulovské sbírky soudobého umění,“ řekl umělec Libor Lípa.   

Společně s kurátorem Petrem Veselým, který se sám vyjadřuje velice skromnými výtvarnými prostředky, tvořili v Mikulově čtyři týdny další renomovaní umělci. „Jsou to z velké části i jeho žáci a zastávají velice podobnou filozofii v umělecké tvorbě,“ uvedla teoretička umění Kaliopi Chamonikola.

Patří k nim malíř Břetislav Malý, sochař Jaromír Šimkůj, malířka Barbora Lungová, malíř a grafik František Hodonský, fotograf Michal Kalhous a student ateliéru sochařství Tomáš Prokop. Tři desítky jejich vybraných děl se staly součástí výstavy, která na mikulovském zámku potrvá až do 2. října 2016.

„Výstava je kombinací pokojíků jednotlivých autorů a zároveň intervencí. V každé místnosti je vedle prací dotyčného autora také komentář jiného autora. Ty podobnosti nebyly promyšleny dopředu, ale vznikaly v průběhu, jak jsme reagovali na prostředí zámku i podzámčí. Snažili jsme se o to, aby každá z věcí, která zde vznikla, našla své místo a zázemí,“ vysvětlil kurátor Petr Veselý.

Kromě svých autorských prací připravili účastníci letošní dílny také jedno společné dílo – překvapení pro Mikulovské. Tím je základní kámen galerie výtvarného umění a knihovny, která by měla vzniknout v budově bývalé hasičské zbrojnice.   

„Věřím, že jsme na prahu toho, co jsme si kdysi vysnili. Že budeme mít důstojnou galerii soudobého umění, kde budou díla z mikulovského výtvarného sympózia trvale vystavována a kurátor bude s touto nesmírně hodnotnou sbírkou pracovat,“ řekl při slavnostním ukončení letošní „dílny“ starosta města Rostislav Koštial. Kurátorem příštího ročníku bude česká umělkyně Kateřina Vincourová.  

Hlavním pořadatelem Mikulovského výtvarného sympózia bylo město Mikulov a spolupořadatelem Regionální muzeum v Mikulově a Společnost pro rozvoj Mikulovského výtvarného sympózia “Dílna”. Uskutečnění letošního, 23. ročníku  finančně podpořil Jihomoravský kraj, ministerstvo kultury a další partneři. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám