Hlavní obsah

Týnišťský Swingový festival Jardy Marčíka je připraven, pořadatelé upozorňují na změny

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Swingový festival Jardy Marčíka je již devatenáct let neodmyslitelnou součástí jarního kulturního kalendáře v Týništi nad Orlicí. Pořadatelé s předstihem upozornili na některé dílčí změny.

Foto: Swingový festival Jardy Marčíka (archiv)

19. ročník Swingového festivalu Jardy Marčíka se uskuteční 7. června mimořádně v Areálu chovatelů Bobkárna.

Článek

Devatenáctý ročník Swingového festivalu Jardy Marčíka bude pouze jednodenní a výjimečně se uskuteční v Areálu chovatelů Bobkárna v Týništi nad Orlicí - pro milovníky moderních přístupů dávají pořadatelé k dispozici přesnou polohu areálu 50°9'11.920"N, 16°4'10.701"E.  

Důvodem změny místa a délky programu je pokračující rekonstrukce kulturního centra, které v době přestavby nemůže, jak bývalo zvykem, poskytnout zázemí pro účinkující.  

I přes tyto změny se v sobotu 7. června mohou příznivci swingu a jazzu těšit na pestrou přehlídku, která začne v 15 hodin a potrvá dlouho do noci. Na programu je vystoupení devíti souborů, sborů a kapel, které festivalem provede Radek Škeřík, jemuž letos předal moderátorský mikrofon Jirka Pavlík. Zatímco hlas moderátora bude jiný, osvědčení festivaloví zvukaři Leoš Nývlt a Ivan Franěk se nemění.  

Co příznivce swingu a jazzu v průběhu 19. ročníku swingového festivalu čeká? Jako první se objeví na scéně domácí Black Buřiňos, následovaní rychnovským komorním sborem Carmina alta a Zakoplaho swing bandem z Týniště. A pak už nastane přesun za hranice města i regionu, neboť další vystoupení bude „režírovat“ Black Band ze ZUŠ v Ústí nad Orlicí a po něm náchodský Swing Sextet s Evou Emingerovou.  

Dokonce zahraniční příchuť bude mít festivalová návštěva Tria McGlashan-Tsuchida-Hobzek. Po kanadsko-japonsko-českém seskupení se představí třináctičlenná formace špičkových hudebníků F-dur Jazzband ze Zlína, která staví na výjimečném projevu zpěvačky Zuzany Sapárové.

Velký zážitek jistě přinese i Koncert v barvách SeMaForu, v němž za doprovodu Kvarteta divadla Semafor vedeného Jiřím Svobodou zazpívají Dáša Zázvůrková a Petr Macháček. Tečku za devatenáctým ročníkem týnišťského hudebního festivalu udělá Band-a-SKA Týniště nad Orlicí.    

Vystupujících se na swingovém podiu vystřídalo během předchozích ročníků opravdu hodně. Bez jedné kapely – Mladého týnišťského big bandu - se však neobejde žádný ročník. Je už tradicí, že si Mladý týnišťský big band pravidelně zve zajímavého hosta a tentokrát jím bude Ondřej Ruml, jehož zalíbení ve swingu a jazzu je pověstné.  

Na otázku, zda se už v minulosti Mladý týnišťský big band s tímto zpěvákem potkal, odpověděla členka organizačního týmu Tereza Myšáková: „Na veřejnosti bude s týnišťským big bandem vystupovat poprvé, nikdy spolu nehráli. Ale Ondra Ruml se podílel na jedné skladbě, která vyšla na druhém CD Mladého týnišťského big bandu (tuším, že to byl rok 2010). Tehdy byl Ondřej Ruml ještě součástí kapely TOP Dream Company, kde začal účinkovat i "náš" Martin Růža, takže trio Ruml, Bártová a Růža natočilo jednu skladbu na CD big bandu.“  

Zejména školou povinné návštěvníky bude jistě zajímat i zavedení studentského vstupného ve výši 100 Kč. Běžná vstupenka stojí 200 Kč.  

Organizátoři také vzkazují, že jubilejní dvacátý festival by už měl znovu probíhat podle „osvědčených“ pravidel a vrátit se do původního prostoru, tedy na týnišťské Tyršovo náměstí.    

Reklama

Výběr článků

Načítám