Hlavní obsah

Týnec nad Sázavou zve na hrad s netopýry ve věži

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málo měst v Čechách se může pochlubit hradem uprostřed městské zástavby a to přímo v centru historické části města. Právě v Týnci nad Sázavou takový mají. Přímo v centru městečka pár kroků od kostela stojí majestátní hrad již více než sedm století - i s netopýry v hradní věži.

Foto: Jiří Cysař

Hrad

Článek

Cesta k němu vede z vlakového i autobusového nádraží přes Masarykův most z roku 1920 a kolem další významné historické budovy Společenského centra z roku 1812. V této budově sídlí také místní informační centrum a je zde restaurace s hotelem. Stavba je v empírovém slohu a svou velikostí upoutá každého návštěvníka, který míří k hradu. Původně sloužila jako tovární hala při výrobě kameniny avšak později ji arcivévoda František d´Este přestavěl na hotel.

Odtud už zbývá ke hradu jen několik málo kroků. O hradu pocházejí nejstarší písemné zprávy z roku 1318, jeho založení se datuje o mnoho let dříve - do 11. století.

Z týneckého hradu se zachovala románská rotunda z konce 11. století a hradní hranolová hlásná věž z druhé poloviny století dvanáctého. K nim byl přistavěn, nejspíše koncem 12. století, románský obytný palác, který postupem doby zanikl a na jeho místě dnes stojí barokní palác s muzeem a výstavním prostorem.

Uvedené tři objekty byly a jsou dodnes jádrem týneckého hradu. Plnily funkci obytnou (palác), obrannou (hlásná věž) a chrámovou (rotunda). Toto jádro, vystavěné od základů až po krovy z opracovaného kamene, bylo obehnáno příkopem vylámaným do skály. Ten byl na severní straně překlenut padacím mostem. Posledním majitelem byl František Ferdinand d´Este¨, poté přešel hrad do vlastnictví státu roku 1918.

Vstupujeme do muzea, nyní máme na výběr, zda naše prohlídka začne věží nebo právě v muzeu. Pokud si zvolíme jako první věž, což doporučuji, můžeme se těšit na víc zážitků najednou.

Týnecký hrad totiž ve své věži chová netopýry a tak jedno podlaží věže je zahaleno tmou. A projít tmavou místností do vrcholku věže v sobě skrývá adrenalinový zážitek. A jak se zde netopýři objevili? Původně využívala kolonie netopýrů velkých jako úkryt půdní prostory nedalekého kostela sv. Šimona a Judy. Poté, co byla v roce 1982 provedena oprava střechy kostela, při níž byly uzavřeny i v letové a výletové otvory, byli netopýři nuceni hledat nové útočiště.

To našli v blízké věži týneckého hradu, kde se usídlili na stropě předposledního podlaží. Od té doby zde každoročně rodí a odchovávají svá mláďata a to i přes to, že je věž po celou letní sezónu přístupná veřejnosti a prochází zde denně desítky návštěvníků.

Dostáváme se tedy na věž, zde si vychutnáme celé široké okolí z uzavřené věžní vyhlídky a to i s popisky vzdálených míst. Po sestupu z věže si prohlédneme muzeum se stálou expozicí Týnecká kamenina a výstavy obrazů či knížek s humornou tematikou. Výstavy se pravidelně obměňují. Před hradem se konají místní slavnosti a to po celý rok - například 2. srpna to bude TÝNECKÝ STŘEP 2014 - tradiční městské slavnosti v historickém duchu.  

Reklama

Výběr článků

Načítám