Hlavní obsah

Týden pro Fair trade oslaví i Břeclav

Novinky, Pavlína Božková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tradiční Férová snídaně v Břeclavi v květnu odstartuje týdenní oslavy na podporu lokálních pěstitelů a produktů Fair trade. Férová Břeclav začne v sobotu 12. května a skončí v neděli 20. května. Parky, zdravé výživy i městská knihovna budou společně bojovat za Fair trade, ekologii a zdravý rozum.

Foto: Pavlína Božková

Oslavte Světový den pro fair trade piknikovým happeningem na podporu lokálních a fairtradových pěstitelů Férová snídaně.

Článek

V sobotu 12. května se v areálu Pod Zámkem a na Cyklosféře uskuteční piknik na podporu pěstitelů – Férová snídaně. Posnídat společně můžete od 9:30 hodin.

Břeclav se tak přidá k více než stovce míst, kde se ve stejný čas sejdou tisíce lidí, aby vyjádřily svůj zájem o pěstitele v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Ti za svoje kakao, kávu nebo banány dostávají velmi málo zaplaceno a jejich rodiny nemohou žít důstojný život. Na to reaguje systém Fair trade, který garantuje dostatečné výkupní ceny a sociální příplatky.

Díky zapojení do fairtradových družstev mohou pěstitelé posílat své děti do školy či pěstovat šetrně s ohledem na životní prostředí. Princip snídaně je jednoduchý. Účastníci si v košíku přinesou fairtradové a lokální dobroty. Může to být salát z fairtradové quinoi, fairtradový čaj či káva, bábovka s fairtradovým cukrem a kakaem či fairtradové banány. To vše mohou doplnit lokálními produkty, jako jsou vajíčka, mléko, sýry či zelenina od místního farmáře či farmářky.

Akce se koná v Česku již poosmé, a to vždy na Světový den pro Fair trade, který se slaví každoročně druhou květnovou sobotu. V Břeclavi proběhne už šestý ročník férové snídaně a začne tak férový týden.

V neděli 13. května slaví všechny maminky. Ve svátku matek se zrcadlí jedinečnost a nepostradatelnost ženy ve společnosti. I proto budou moci ochutnat výbornou Fair Trade kávu od 15:00 v Poštorné u Apoštolské církve.

V pondělí 14. května i ve středu 16. května poskytnou ochutnávku férových a lokálních produktů břeclavské zdravé prodejny Zelený anděl, Čajový ostrůvek a Farmoška.

Dobrodružný dokument Na sever od slunce se bude promítat v úterý 15. května v Městské knihovně od 18:00. Uvidíte fantastické záběry přírody, surfování za polární noci i „běžné“ pobývání na pláži. Čirá radost ze života mimo civilizaci.

Cyklosféra představí druhý dokument Co se nenosí ve čtvrtek 17. května. Věnuje se ekologii, zodpovědné spotřebě a zdravému životnímu stylu.

Tradiční farmářské trhy proběhnou v pátek 18. května u kulturního domu. I zde budou dostupné lokální produkty.

Břeclavský park vyzdobí jedinečná výstava na stromech v sobotu 19. května.

Férový týden v Břeclavi se bude uzavírat v neděli 20. května opět u Cyklosféry, kam zavítá kreativní tvořivá dílna s Brontosaurem i bleší trhy.

Fair trade je obchod, který lidem ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky dává možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Zemědělci dostávají spravedlivě zaplaceno, pěstují s ohledem na životní prostředí a jejich děti mohou chodit do školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám