Hlavní obsah

Tvrz v Kestřanech je vítaným cílem archeologů i turistů

Novinky, Petr Hejna

Ne každému se poštěstí objevit Troju nebo hrobku Tutanchamona, ale na Horní tvrzi v Kestřanech u Písku mají mladí archeologové možnost prakticky se procvičit v hledání, třídění a archivaci nálezů pod dohledem zkušených odborníků.

Foto: Petr Hejna

Horní tvrz

Článek

Veřejnosti přístupná Horní tvrz, jejíž vznik je datován do 13. století, spolu s o zhruba 200 let mladší Dolní tvrzí a mezi nimi ležícím zámkem tvoří v nevelké obci dost zásadní a nepřehlédnutelný komplex. Obě jsou navíc považovány za nejlépe zachovalé gotické tvrze na území naší, podobnými památkami oplývající malebné vlasti české.

Historie uvádí vlastnická jména od Alberta z Kestřan přes Jindřicha a Jana Viléma ze Švamberka, v 17. století pak Ferdinanda ze Schwarzenberka, až po novodobé hospodaření JZD a současné soukromé vlastnictví obou tvrzí. Horní tvrz spolu se zámkem rekonstruuje nynější majitel od roku 2005 (zámek vlastní od 2007), veřejnosti nepřístupnou Dolní tvrz spravuje jiný majitel.

V Horní tvrzi si návštěvníci mohou prohlédnout rozsáhlé a postupně restaurované prostory, kde zaujme například strop v hradní kapli Máří Magdaleny. Na dvoře je k vidění funkční replika renesanční pece, v níž se dnes peče chleba. 

Plánováno je vybudování expozice Život na středověké tvrzi, stejně jako rozšiřující expozice připomínající Švamberky, rod, který výrazně zasáhl do středověké podoby tvrze. Na tvrzi jsou pořádány rozličné akce pro děti i dospělé, jako je rozsáhlejší Pohádková tvrz s divadlem žongléry, šermíři, ukázkami řemesel, tržištěm a dobovou střelnicí, nebo prostší opékání špekáčků s kastelánem.

Vzhledem k množství středověkých fragmentů v nejstarší části tvrze jsou zde pořádány archeocampy, letos první již proběhl v červenci, druhý bude zahájen právě tento týden v sobotu, tedy 11. srpna, a potrvá do 17. srpna. Koncem září je v prostorách tvrze plánována výstava o Kestřanech, konkrétní termín bude dostupný během srpna na stránkách tvrze (kde je možno se pochopitelně přihlásit i na účast v archeocampu). 

Tvrz je pro veřejnost otevřena denně od 9.00 do 18.00 hodin, úhrada dobrovolného vstupného je vcelku žádoucí pro podporu investic potřebných k další bezmála sysifovské obnově této cenné historické památky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám