Hlavní obsah

Turné, jež ruší rozdíly mezi zdravými a handicapovanými, hostil Velký svět techniky

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě u Velkého světa techniky se ve čtvrtek 1. června konala akce pro děti, mládež a dospělé Tour 4Change - turné pro smazání rozdílů mezi zdravými a handicapovanými dětmi. Akci zahájil primátor města Ostravy Tomáš Macura spolu se senátorem Peterem Kolibou.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 1.6.2017Tour 4Change ve Velkém světě techniky.Akci zahájil primátor města Ostravy Tomáš Macura a senátor Peter Koliba.Vpravo Bořek Slezáček

Článek

Tour 4 Change - turné pro smazání rozdílů mezi zdravými a handicapovaními dětmi pořádá a organizuje nezisková organizace Černí koně. Začali v Praze, v úterý byli v Pardubicích, ve středu ve Zlíně, ve čtvrtek organizovali akci v Ostravě a v pátek budou v Brně.

„Turné pořádáme proto, abychom dětem, ale i dospělým přiblížili handicap, aby vnímali handicapované lidi jako každé jiné, jenom s tím, že mají možná trochu jiné možnosti pohybu. Celou akcí se táhne jako červená nit jedno důležité upozornění: Postižení lidé, nebo lidé s handicapem nepotřebují lítost, ale potřebují pomoc,” řekl Tomáš Pouch, předseda neziskové organizace Černí koně.

Pomoci se dostalo neziskové organizaci Čmeláček, která se stárá o mentálně postižené lidi. Organizace dostala prostřednictvím Černých koní handbike - tedy kolo pro handicapované. Kolo jim slavnostně předal primátor města Ostravy Tomáš Macuta.

Dvouhodinou Ostravskou akci moderoval Bořek Slezáček, který dětem zapíval spolu s Genny Ciatti písničky z muzikálu Děti ráje. Na ploše před Velkým světem techniky se předvedla v disciplíně para pole dance Daniela Pecinová. V sedmnácti letech přišla kvůli nemoci o nohu. Přesto se nevzdala a po pěti letech začala soutěžit v kateririi pro podobně handicapované. Je účastnice mistrovství ČR a mistryně světa. Na další mistrovství ČR se chystá letos.

Své umění v biketrialu předvedl špičkový sportovec, bike trialista, trenér a popularizátor jízdy na kole Josef Dressler. „Jezdím jíž od roku 1984. Biketrial jsem viděl u starších. Tato sportovní disciplína mě zaujala. Začal jsem trénovat a hlavně přemýšlet o technice. Tak jsem jezdil téměř 30 let. Mám 20 titulů mistra ČR, dvakrát jsem získal titul mistra světa, závodil jsem po celé Evropě, v Asii a v dalších zemích. Jako propagaci biketrialu jsem vyhlásil rekordy ve skákání po schodech. Vyskákal jsem 297 schodů na Petřínskou rozhlednu a také 733 schodů na Žižkovský televizní vysílač. Teď se zabývam organizováním tréninkových kempů pro děti i dospělé. Učíme je bezpečnou techniku  jízdy na kole,” řekl po vystoupení o své činnosti Josef Dressler.

Své taneční umění ukázala Marie Vaněčková. Se svou handicapovanou dcerou, která je na vozíčku, ukázala další možnosti, jak zapojit všechny zdravé i  handicapované děti do společných činností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám