Hlavní obsah

Turisté se setkali na Bílém Kříži v Beskydech

Novinky, Břetislav Boháč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslavy 110 let organizované turistiky na Bílém Kříži v Beskydech připravil na dnešní den Klub českých turistů (KČT) ve spolupráci s Klubem slovenských turistů (KST) pod patronací Žilinského samosprávného kraje, Moravskoslezského kraje a obce Staré Hamry.

Foto: Ing. Mojmír Nováček

Setkání před chatou Sulov na Bílém Kříži

Článek

Před chatou Sulov za chladného, větrného  a deštivého počasí se před polednem  setkalo téměř 350 turistů a vyznavačů aktivního pobytu v přírodě z Polska, Slovenska i z naší republiky.

Po uvítání, zatroubené fanfáře a zdravicích hostů, mezi nimiž nechyběli ani náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje ing. Jiří  Vzientek, předseda Klubu slovenských turistů Peter Perhala a čestný předseda Klubu českých turistů ing. Jan Havelka, se uskutečnila komentovaná vycházka po pamětihodnostech v okolí.

Zájemci si mohli prohlédnout samotný Bílý kříž, podle něhož má osada jméno, dále pozůstatky původní  útulny Josefínka, zmodernizovaný bývalý hotel Bílý Kříž, který v současnosti slouží jako apartmánový dům, útulnu Daněk i apartmánovou chatu Sulov i hotel Baron - Kysuca na slovenské straně hranice.

S historií místa seznámil turisty Mgr. Jan Sládek, předseda sekce historie Klubu českých turistů a jeden z hlavních organizátorů akce. K dobré náladě hrála folklórní skupina Olza z Třince a o dostatek jídla a pití se postaral chatař pan Čenčík se svými spolupracovníky.

Osada Bílý Kříž, jež patří do katastru obce Staré Hamry, patří k vyhledávaným turistickým centrům a leží na hranici Slovenské a České republiky v Moravskoslezských Beskydech. Setkání bylo další z řady akcí pořádaných od roku 2001 a připomínajících historii turistiky v Beskydech, kde zvláště hřebenové chaty představují součást evropského kulturního dědictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám