Hlavní obsah

Turisté se již brzy vydají po stopách románů a povídek Karoliny Světlé

• Aktualizováno
Novinky, Milan Turek

V Libereckém kraji je turistika oblíbeným odvětvím sportu už se stopadesátiletou tradicí. Překvapením pro turisty je digitální naučná stezka ve Světlé pod Ještědem, na níž se turista setká s dílem Karoliny Světlé. Autory jsou Stopy v krajině a Sdružení rodáků a přátel kraje Karoliny Světlé.

Foto: Milan Turek

Obydlí z osmnáctého století, kde ukončil svůj život vesnický muzikant Jáchim

Článek

Turistika jako sportování byla provozována už od poloviny devatenáctého století. Na Liberecku je organizovaná Čechy přes sto let, i když zde existovala Česká beseda a německé turistické spolky. 

Kraj se však může pochlubit turistkou, v Evropě historiky hodnocenou jako spisovatelka, která nemá konkurentku - Karolinou Světlou. Dokonale poznala kraj, chodila nejen po vesnicích a pomáhala lidem, šířila osvětu, bojovala za české školy spolu s dr. Václavem Šamánkem, ale konala i dlouhé vycházky do hor.

Vynikající manažerka a politička svou literární tvorbou a svým stylem života evidentně inspirovala k organizované turistice nejen Vojtěcha Náprstka a Miroslava Tyrše (kteří ji před založením Klubu českých turistů navštívili ve Světlé), ale i další Pražany.

Pro současného turistu může být zajímavé navštívit místa, o nichž v románech píše, a projít Cestu Karoliny Světlé zeleně značenou v okolí obce Světlá pod Ještědem. Jsou stále atraktivní nejen přírodními zajímavostmi, ale i poznáním tehdejšího způsobu života.

Skalákovna láká krutým vyprávěním o oběšenci a jeho obydlím ve skále. V podještědských vesničkách lze spatřit nesčíslně nádherných hrázděných domů, pocházejících z devatenáctého století. Cesta je šestnáct kilometrů dlouhá a pro méně zdatné turisty náročná.

Program k slavnosti otevření nové naučné stezky Po stopách románů a povídek Karoliny Světlé (Mužákové) a Srazu rodáků a přátel kraje Karoliny Světlé je připraven na 7. června. Z Českého Dubu odjede delegace do Prahy na Karlovo náměstí k pomníku Karoliny Světlé, kde bude položen věnec a přichystáno vystoupení pěveckého souboru Horačky. Z Karlova náměstí půjde průvod k pomníku Jana Nerudy. Naučnou stezku otevřou manželé Mužákovi (Petr a Johana - Karolina Světlá). Poté bude následovat vystoupení pěveckého souboru Horačky s programem Svatba v Podještědí.

„Naším hlavním záměrem je vytáhnout Karolinu Světlou z přítmí školních učebnic do krajiny a veřejného prostoru. Naučná stezka a další inovativní nápady s ní spojené nám přijdou jako ideální způsob, jak tuto výjimečnou ženu nově představit jak těm, kteří ji už důvěrně znají, tak lidem, kteří si k ní teprve hledají cestu,“ říká Andrea Fischerová, spisovatelka a jedna z autorek projektu.

Nejviditelnější součástí projektu nové stezky bude dvanáct obsáhlých informačních tabulí na krátkém okruhu současné zelené turistické trasy pojmenované v mapách jako Cesta Karoliny Světlé. Budou informovat o literárních textech a situacích z nevšedního života Světlé. Začátek stezky je u Šenku u Richtrů (restaurace), místa děje Vesnického románu, je místem, kde spisovatelka sedávala a poslouchala vyprávění vesničanů.

V plánu jsou dvě lavičky inspirované dílem a životem Světlé a každé odpočinkové místo bude doplněno okrasnou zelení. Délka naučné stezky nepřesáhne osm kilometrů a je připravena ke 115. výročí úmrtí spisovatelky. Do projektu jsou zahrnuty informace ve formě keší a elektronické ukázky z díla, včetně informací týkajících se spisovatelky Karoliny Světlé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám