Hlavní obsah

Tulipánový měsíc podporuje onkologické pacientky a informuje veřejnost

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdy jindy si připomínat ženy květinou než v měsíci, ve kterém slaví svůj svátek, MDŽ. Právě proto patří březnu už pošesté název Tulipánový měsíc. Tato jarní květina je symbolem upozorňujícím na složitý život onkologických pacientek, obzvláště těch, které bojují s metastatickou rakovinou prsu.

Foto: Amelie
Článek

Neúprosná statistická čísla říkají, že téměř každá třetí žena, která onemocní rakovinou prsu, se po léčbě dočká návratu nemoci. A to ve čtvrtém, metastatickém stádiu, jež je v současné době nevyléčitelné.

„Pozornost odborníků se ale věnuje spíše pacientkám v raných stádiích onemocnění, proto jsme se rozhodli tuto situaci změnit a pacientkám s metastatickou rakovinou prsu více pomoci,“ vysvětlila vznik projektu Hlas pacientek Petra Tesařová, přední česká onkoložka a zakladatelka společnosti Dialog Jessenius.

Cílem projektu je pomoci ženám jak po stránce odborné, tak i psychické, sociální a informační. „Současná medicína již má prostředky, jak umožnit ženám plnohodnotný život i v této fázi onemocnění, často ale pacientkám chybí dostupné informace. Navíc ony i jejich blízcí potřebují občas i psychicky podpořit ve svém statečném boji s rakovinou,“ doplnila Michaela Tůmová, ředitelka společnosti Dialog Jessenius.

Jednou z forem, jak upozornit na „neviditelné“ onkologické onemocnění, je Tulipánový měsíc, měsíc porozumění a naděje onkologických pacientů i jejich blízkých, který letos v březnu proběhne již pošesté. Smyslem měsíce je dostat problematiku do povědomí širší veřejnosti. Proto se se symbolem tulipánu mohou lidé setkat v nemocnicích, na ulicích i v dopravních prostředcích.

Tulipánový měsíc pořádá spolek Amelie, který je společně s Aliancí žen s rakovinou prsu, Dialogem Jessenius a Onko Unií součástí projektu Hlas pacientek.

Do akce je zapojena řada škol, jejichž žáci vytvářejí tulipánové dekorace do nemocnic a onkologických center. Zapojit se lze i nákupem benefičních kytic tulipánů či účastí na řadě přednášek a workshopů, které spolek Amelie pořádá ve svých centrech v Praze, Rakovníku, Liberci a Olomouci.

Další informace na www.amelie-zs.cz a www.dialog-jessenius.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám