Hlavní obsah

Tubus vyhlídkové věže na Vysoké peci č. 1 v Dolní oblasti Vítkovice je už kompletní

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 11. listopadu bylo v Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě u Vysoké pece č. 1 rušno. Montéři Hutních montáží, a. s. pod vedením vedoucího projektu Ing. Aleše Zemánka vyzvedli pomocí vysokozdvižného jeřábu poslední díl nástavby vyhlídkové věže Vysoké pece č. 1.

Foto: Josef Zajíc

Nástavba na Vysoké peci č.1 - Dolní oblast Vítkovice. 7.11.2014. Stav před osazením tubusů.

Článek

Objektem nástavby je rotační těleso zavěšené na vrcholu stávající ocelové konstrukce vysoké pece. Nástavba visí na 32 táhlech vpletených do posledních dvou výškových úrovní.

„Stavba podle projektu architekta Ing. Josefa Pleskota je velmi náročná.  Vysoká pec musela být zpevněna železnými pláty, aby tuto 120tunovou konstrukci udržela. Projekt propojuje v úrovni 55 m prezentační prostor jako součást naučné stezky po Vysoké peci č. 1. V úrovni 62 m bude kavárna. O čtyři metry výše klub a ve výšce 71 m je střešní vyhlídková terasa. Vyhlídková věž s multifunkčními prostory bude dosahovat do výše 77 metrů,” informoval Ing. Zemánek.

„Na pec byly do 11. listopadu dopraveny dva díly jeřábem, který je schopen tu tíhu udržet. Právě teď vynáší poslední velký díl tubusu vážicí zhruba 22 tun. Nejsložitější pak je správné ukotvení dílů na sebe,” dodal.

„Hlavní prezentační prostor, který se stane součástí prohlídkové trasy, bude návštěvníkům představovat podrobnosti ze života celého tehdejšího vysokopecního závodu. Kavárna umožní návštěvníkům jednoduché občerstvení. Klub bude sloužit zejména k pořádání diskuzního fóra a přednášek. Střešní vyhlídková terasa umožní návštěvníkům komentované pohledy a rozhledy na Vítkovice, samotnou Ostravu, ale i do vzdáleného okolí s podmanivým horizontem Beskyd,” doplnila Karolina Rycková z Dolní oblasti Vítkovice.

Přenos poslední části tubusu sledovalo mnoho zájemců, zástupců médií a samotných pracovníků Vítkovic. Po třiceti minutách díl dosedl na spodní část tubusu.

Celkové výdaje projektu vykazují téměř 57 miliónů Kč. Dotace z rozpočtu Regionální Rady činila 48 miliónů Kč. Předpokládaná lhůta dokončení díla je na jaře roku 2015. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám