Hlavní obsah

Třeboradice budou mít unikátní archiv fotografií

Novinky, Jan Hrabánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsevernější místo Prahy se bude moci pochlubit unikátním archivem, který v obecní rovině možná nemá obdoby. Vznikne archiv dobových fotografií - a to za přispění velkého počtu místních obyvatel.

Foto: Jan Hrabánek

fotbalisté staré gardy TJ Sokol Třeboradice kolem roku 1990

Článek

Znáte to všichni, jednoho dne začnete vyklízet skříně, které léta leží ladem a narazíte na fotografie s nánosem prachu, o kterých si myslíte, že nemají žádný význam. Tak je prostě vyhodíte. Ovšem to se ve větší míře nestane v severní části Prahy, kde nad vším dohlíží z dálky viditelný 150 metrů vysoký komín třeboradické teplárny.

Parta nadšenců se jednoho mrazivého dne letošní zimy při povídání nad rezavým mokem spontánně rozhodla, že vytvoří něco pozitivního pro naší malou vísku. Její členové postupně začali vyzývat místní obyvatele k prohledání zákoutí svých bytů a domů. Vzniká tak unikátní úložiště velkého množstí fotografíí z míst, která mnozí již ani nepoznají a přitom se může jednat o fotku pořízenou pár metrů od jejich domu. A takových míst je v Třeboradicích mnoho. Bohužel v dnešní uspěchané době si ani občané nevšimnou, jak se jim před očima mění ráz naší obce.

Ohlasy místních obyvatel jsou ve velké míře pozitivní a je vidět, že spoustě lidem záleží na tom, aby dnešní mladí občané viděli, jak jejich rodná ves vypadala před pár desítkami let a zároveň, aby si starousedíci zavzpomínali na své mládí.

Uvedený archiv je možno shlédnout zde. Bude sloužit především tomu, aby se nezapomnělo na místa v naší obci, která jsou v dnešní době nenávratně pozměněna, a také na občany, kteří zestárli a nebo už bohužel nejsou mezi námi, ale jejich vzpomínka by se měla uchovat pro další generace.

Do budoucna je v plánu veřejné promítání během některé z mnoha kulturních akcí, které se konají v Třeboradicích. O této "kulturní vložce" budou samozřejmě obyvatelé s dostatečným předstihem informováni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám