Hlavní obsah

Trchalíkovu usedlost otevřely dřinkové hody

Novinky, Pavlína Woodhams

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní folklórní událost v Šumicích u Uherského Brodu - tradiční „dřinkové hody“ – otevřely krojovaným průvodem a velkou slavností bránu do dvora historického hospodářského statku. Dnes již oficiální kulturní památka Trchalíkova usedlost je nyní přístupna i veřejnosti.

Foto: Štěpán Chmura

Chasa zahájila tancem dřinkové hody.

Článek

Tak zvaných dřinkových hodů se letos zúčastnily stovky lidí. V prostorách bývalé zemědělské usedlosti se hodovalo po celou první zářijovou sobotu. K poslechu hrála cimbálová muzika Strýci ze Strání s více než pětatřicetiletou tradicí.

O krojový průvod se v Šumicích postarala místní hodová chasa. Dovedla všechny účastníky do Trchalíkovy usedlosti, která byla slavnostně otevřena veřejnosti. Bohaté občerstvení, tradiční koláčky i čerstvý burčák už jen doplňovaly folklórní veselici a štědré hodování do dlouhých nočních hodin.

O autentickou dobovou podobu bývalé zemědělské usedlosti se dnes stará jeden z potomků původních majitelů Petr Janíček. Jeho předci tu žili a pracovali před více než třemi sty lety. Bývalý statek významně dokládá historii vývoje a zdejšího životního prostředí. Při opravách zůstala téměř většina objektů původních. Jen některé detaily mohly být na základě souhlasu památkářů vyměněny. 

„Vše je opravováno starými, původními postupy a z tradičních materiálů,“ uvedl Petr Janíček. Obnovu usedlosti podpořilo ministerstvo kultury z Programu obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností.

Statek zahrnuje dřevěnou stodolu s doškovou střechou, starý výminek i historickou vozovnu. Celý soubor staveb je doplněn o repliku historické sušírny ovoce s kotlem na vaření povidel. Právě zde by tradice mohly pokračovat při společenských setkávání. Vše podtrhuje starobylá studna a jsou také vysázeny původní dřeviny.

V průběhu roku je původní rolnická usedlost pro veřejnost zpřístupněna na základě předchozí domluvy. Kromě krojovaných hodů se zde budou konat slavnosti o vánočních a velikonočních svátcích. I díky takovým příležitostem na Slovácku nehrozí, že by vymřela lidová kultura, která místní i všechny zúčastněné dokáže vždy potěšit a vytrhnout z proudu dnešní uspěchané doby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám