Hlavní obsah

Transfúzním oddělením hořovické nemocnice zněl dětský smích

Novinky, Ivona Karvinen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hořovické maminky darovaly krev a vzaly s sebou i své děti, kterým bylo po dobu transfúze krve zajištěno hlídání.

Foto: Ivona Kratochvílová

V prostorách transfúzního oddělení hořovické nemocnice se na popud sdružení Hořovické maminky sešlo devět maminek a jeden tatínek, aby darovali krev.

Článek

Na 30. den v měsíci březnu byla naplánována v Hořovicích dárcovská akce Hořovické maminky darují krev a i tato akce, v pořadí druhá se zaměřením na místní nemocnici, byla úspěšná.

Akce začala v osm hodin ráno a během půl hodiny se v prostorách transfúzního oddělení hořovické nemocnice sešlo devět maminek, šest dětí a jeden tatínek. Všichni přišli darovat krev na žádost občanského sdružení Hořovické maminky.

Předsedkyně sdružení Lucie Menclová říká: „Jsem nadšená, nepočítala jsem s tolika zájemci. Pro to, abych akci sama v sobě považovala za úspěšnou jsem měla limit sedm maminek. Zájem o dárcovství mne tudíž mile překvapil a už nyní plánuji další takovou akci.“

Pět maminek během odběru dokonce využilo služeb hlídací "tety" a v prostoru zřízeného dětského koutku se děti náramně bavily. Během doby, kdy maminky ležely na lůžku, aby darovaly svou krev, si děti kreslily, hrály s připravenými hračkami či jim "hlídací teta" četla pohádky.

Pouze dvě maminky byly již tradičními dárci, ostatní příchozí dávali svoji krev poprvé. Reakce jedné z maminek zněla: „Děkuji za příležitost vyzkoušet něco, co jsem chtěla zkusit už dávno, avšak jsem se sama neodvážila. Teď už vím, že darování krve nebolí a přijde-li mi kartička dárce, jdu za půl roku rozhodně znovu, abych pomohla.“

"Nové členy, kteří chtějí pomáhat či potřebují pomoci, přijímáme s radostí,“ dodala předsedkyně sdružení. 

Webové stránky občanského sdružení www.horovickemaminky.cz nabízejí přehled o kulturních, společenských i ostatních akcích pro rodiny s dětmi v okolí Hořovic a ve Středočeském kraji, ale také radí kam s dětmi v době nutného odjezdu z domu, jazykové kurzy aj. Cílem je pomáhat celé rodině, proto zde najdete například i poradnu hořovických lékařů v oblasti dětské psychologie, gynekologie nebo dokonce pražského plastického chirurga.  

Reklama

Výběr článků

Načítám