Hlavní obsah

Transfúzní služba AGEL v Šumperku se zaměří na prvodárce

Novinky, Lucie Drahošová

Přestože se v loňském roce podařilo Transfúzní službě skupiny AGEL v Šumperku zaregistrovat více než 340 nových prvodárců, celkový počet dobrovolných dárců krve stále není ideální. A to nejen na Šumpersku, ale v celé republice.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Oslovit nové zájemce, kteří přijdou darovat krev poprvé, chce proto šumperská Transfúzní služba AGEL prostřednictvím kampaně „450 ml naděje“, v jejímž rámci připravuje ve spolupráci s Nadačním fondem Naděje na čtvrtek 7. března speciální odběrový termín. 

Dárcovská základna se v celém Česku pomalu zužuje, a to z nejrůznějších důvodů, kterými není pouze zvyšující se věk dárců, ale například také těhotenství či prodělaný lékařský výkon, tetování či cestování do exotických zemí, což zájemce vždy na několik měsíců vyřadí. 

„Naši dárci jsou nejpozději v 65 letech z databáze vyřazeni, někteří ze zdravotních důvodů ještě dříve. Proto neustále pracujeme na náboru nových dobrovolníků,“ vysvětluje odborný pracovník Transfúzní služby Mgr. Renata Wasserburgerová a jedním dechem dodává: „Věříme, že když lidé jednou překonají svůj strach, který je zcela zbytečný a nejčastěji pramení z nevědomosti, jak darování probíhá, přijdou znovu. Nejtěžší je udělat první krok a přijít poprvé. Spolupráce s Nadačním fondem Naděje je další z cest, kterou k nám chceme přivést nové dárce a zvýšit povědomí veřejnosti o dárcovství krve.“ 

Právě na cílovou skupinu prvodárců se zaměřuje kampaň organizovaná Nadačním fondem Naděje s názvem „450 ml naděje“, která na Transfúzní službě AGEL v Šumperku proběhne ve čtvrtek 7. března od 6 do 9 hodin. Pro příchozí prvodárce budou připraveny drobné dárky, ale také možnost zařadit se do atraktivního slosování o let horkovzdušným balonem nebo o dva volné vstupy do Aqualandu Moravia v Pasohlávkách.

„Zájemci se pouze musí předem telefonicky přihlásit, a to na bezplatné lince 800 300 600,“ dodává Mgr. Renata Wasserburgerová s tím, že dobrovolníky, kteří nechtějí na kampaň čekat, nebo jim termín nevyhovuje, Transfúzní služba AGEL ochotně přivítá i v jiný den, a to opět po předchozím telefonickém objednání.

Dárcem krve či krevních složek se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 65 let. Při odběru přijde o 450 mililitrů krve. Vhodnost dárce je ještě vždy individuálně posuzována zdravotnickým personálem. Výhodami darování krve je přitom v současnosti nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitaminy od zdravotní pojišťovny, občerstvení a odpočet ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3 tisíce korun za každý odběr.

Reklama

Výběr článků

Načítám