Hlavní obsah

Tradiční výrobci Kladského pomezí s více než padesátiletou historií

Novinky, Eva Řemínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř každý je zná, téměř každý ví, že existují a mnoho z nás i jejich výrobky má doma a dodnes je používá. Řeč je celé řadě tradičních výrobců, z nichž někteří v našem regionu působí i více než 100 let. A jaké se mohou řadit mezi ty nejznámější? Pojďme se společně na jejich historii podívat.

Foto: Jan Záliš

Muzeum Merkur v Polici nad Metují

Článek

Mezi nejstarší tradiční výrobce v regionu Kladského pomezí se řadí výrobce piva značky Primátor z Náchoda, který byl založen v roce 1872. První zmínka o sladovně se datuje už k roku 1448. Dne 6. prosince 1873 bylo uvařeno první pivo. Dnes pivovar vyváží pivo do 33 zemí světa, získává nejrůznější ocenění a ochutnat můžete z více než 15 druhů piv.

Ve druhé polovině 19. století přijel do Úpice Emil Morawetz, aby zde využil velké množství levné pracovní síly k výrobě vah pro obchod a průmysl. Během několika let se v továrně začaly vyrábět různé druhy a v roce 1950 vznikl samostatný národní podnik  jménem TONAVA (TOvárna NA VÁhy). Dnes podnik vyrábí také například poštovní schránky nebo plechové parapety.

Téměř stoletou historii má v Kladském pomezí výrobce tradičních dětských vláčků a kovové stavebnice značky MERKUR. Počátek výroby je datován k roku 1920, když Jaroslav Vancl založil firmu Inventor. Jednotlivé díly stavebnice jsou spojovány šroubky a matičkami, a díky tomu se stavebnice velmi přiblížila reálnému konstruování. Během let byla výroba pozastavena, avšak se jí podařilo obnovit a zachránit tak nejznámější českou hračku. MERKUR se dodnes vyrábí v Polici nad Metují, kde můžete navštívit i muzeum.

U hraček ještě na chvíli zůstaneme a podíváme se do Josefova na výrobu speciálních divadelních loutek APAS. Tyto dokonale pohyblivé loutky vyrobené z lipového dřeva se zde vyrábějí už od roku 1930. Zajímavostí je oblečení loutek, které je ručně šité. Dnes je v nabídce celkem 75 druhů nejrůznějších pohádkových postav včetně například vojáka Švejka, Kocoura v botách nebo sady sedmi trpaslíků.

Hračky se vyrábějí od roku 1946 také v Novém Hrádku. Jedná se o plechové mechanické hračky značky KOVAP, se kterou v již zmíněném roce začala firma „Bratři Sedlákové – výroba mechanických hraček“. Dnes kromě tradičních modelů jako je traktor s valníkem nebo natahovací beruška firma vyrábí i modely na míru či modely s vlastním potiskem.

Asi málokdo nezná slavné české hodinky značky PRIM. Jejich výroba byla zahájena v roce 1949 v Novém Městě nad Metují, kdy zde byla slavnostně otevřena pobočka libereckého podniku Chronotechna. Po chvíli se výroba začala zaměřovat pouze na výrobu náramkových hodinek a úplně první návrh byl téměř hotov až v roce 1952.

Další dva roky se hodinky testovaly, všechny součástky musely vydržet v chodu minimálně 15 let. Do testování byla zapojena i veřejnost, která hodinky nosila a zaznamenávala vše, co by mohlo vést ke zlepšení fungování či vzhledu. Než byl ustanoven název PRIM, vyrobilo se několik tisíc hodinek značky Spartak, které jsou dnes velmi ceněnou sběratelskou raritou. Na některé historické kousky se můžete jít podívat do Městského Muzea Nové Město nad Metují.

Tradičních výrobců v Kladském pomezí je mnohem více. Možná se vám jich právě teď vybavila celá další řada, možná v některé z nich pracujete i vy sami a možná při pohledu na vaše dítě zjistíte, že si právě teď hraje se stavebnicí MERKUR. A v tu chvíli si možná uvědomíte, jak neodmyslitelně je i jejich historie spjata s kladským regionem a v mnoha případech i s námi samotnými.

Reklama

Výběr článků

Načítám