Hlavní obsah

Tradice pašijových her na severním Plzeňsku pokračuje

Novinky, Karel Šimr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochotníci z Dýšiny, Chrástu a Plzně na letošní Velikonoce opět připravili lidové pašijové hry. Jejich premiéra proběhla v neděli 1. dubna pod širým nebem na zahradě evangelického sboru v Chrástu.

Foto: Karel Šimr

Pašijové hry v Chrástu

Článek

Asi padesát lidí si na Květnou neděli přišlo připomenout dva tisíce let starý příběh o utrpení Ježíše Krista zhlédnutím jeho dramatizované podoby. Režisérka amatérského souboru Marcela Žandová letos zvolila jako předlohu Komédii o umučení a vzkříšení Pána a Spasitele našeho Ježíše Krista - barokní pašijové hry z Podkrkonoší v úpravě J. Kopeckého.

"Zaujalo mne spojení archaické barokní češtiny s obsahem, který je stále aktuální. Třeba že Jidáš v tomto podání uvažuje o zradě Krista proto, aby se finančně zabezpečil na stáří," zdůvodňuje výběr textu M. Žandová.

I navzdory vážnému námětu úsměv na tváři přihlížejících vyloudila například přesvědčivá postava pokušitele v dobře padnoucím obleku s kravatou, Pilát v policejním koženém kabátě, Marie Magdaléna v silonkách nebo stráž s želízky a obuškem.

Reprízy pašijové hry mohou diváci shlédnout ještě na Velký pátek 6. dubna od 16.45 v kostele v Dýšině, nebo o letošní Noci kostelů 1. června tamtéž.

Ochotnický soubor už má za sebou v uplynulých letech ztvárnění pašijového příběhu s hudbou M. Pachnera nebo barokní vánoční hru od J. Libertina. Věnuje se ale i méně duchovním žánrům - v současné době nacvičuje divadelní hru Past na myši od A. Christie.

Pašije (z lat. passio – utrpení) jsou vyprávěním o utrpení a smrti Ježíše Krista. Označují se tak buď přímo evangelní vyprávění nebo příběhy, dramatické hry, liturgická čtení či hudební skladby, které se jimi inspirují a toto téma zpracovávají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám