Hlavní obsah

Trabanti podruhé v Olomouci. Tentokrát se vzpomínalo na Afriku

Novinky, Monika Hrušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O splněném snu, jak projet napříč Afrikou, vyprávěl v neděli v Olomouci šéf české expedice Daniel Přibáň. V kině Metropol povídal o nástrahách, ale i radostech této cesty. Diváci ho zasypali dotazy.

Foto: Pavel Šimek - Trabantem napříč Afrikou 2009

Masajové jsou exotičtí pro nás, pro ně zase žlutý Trabant.

Článek

S malým zpožděním vylezl v neděli podvečer na pódium v kině Metropol Daniel Přibáň. „I když přijde hodně lidí, tak tenhle sál vždycky vypadá prázdný,” zhodnotil situaci a následně zhasl. Začala přednáška o cestě napříč Afrikou ve žlutých Trabantech.

Hovořil o tom, že z počátku nešlo o Trabanty. „Chtěli jsme vzít Land Rover,” prozradil Přibáň, „ale problém byl v tom, že ten nebyl, a tak mě napadlo, že to zkusíme s Trabantem," dodal s úsměvem.

Upozornil také na české cestovatele Jiřího Bauma a Františka V. Foita, kteří projeli napříč Afrikou již v roce 1931. „To jeli Tatrou, která měla čtrnáct koní, a nám někdo bude tvrdit, že to nejde Trabantem, který jich má dvacet šest,” řekl.

Ke zhlédnutí byla celá řada fotografií i videí, které doprovázel svým osobitým komentářem. „Pokud vám někdo říká, že něco nejde, tak se to má zkusit a ono to většinou jde,” zakončil své povídání.

Na závěr vyzval přítomné lidi k otázkám. „Z minula drží Olomouc rekord, lidé se tu ptali snad hodinu,” konstatoval, „až přišla paní, že už musí pustit další film.”

Tentokrát následná diskuze netrvala tak dlouho, ale otázky zabraly dobrých třicet minut. Směřovaly na finance, výběr členů pro jednotlivé výpravy či na technické záležitosti. Dotazy se netýkaly jen výpravy do Afriky, ale i jejich dalších cest, převážně té momentálně nejaktuálnější, do Jižní Ameriky, která měla nedávno premiéru v kinech.

Přednáškový cyklus v kině Metropol zakončí 8. června vyprávění o cestování po Hedvábné stezce.

Reklama

Výběr článků

Načítám