Hlavní obsah

Todd Wolfe Band zahraje v Českých Budějovicích

Novinky, Milan Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V úterý 27. května vystoupí v českobudějovickém klubu Highway 61 (KD Slavie) Todd Wolfe Band (USA).

Foto: Todd Wolfe Band

Todd Wolfe Band

Článek

Todd Wolfe si získal renomé jako sólový kytarista Grammy ověnčené americké zpěvačky Sheryl Crow.

Do její kapely přišel hned po jejím debutovém albu Tuesday Night Music Club (1993) a podílel se autorsky i muzikantsky na dalších jejích dvou albech Sheryl Crow (1996) a Globe Sessions (1998), které jsou považované za vrchol zpěvaččiny kariéry.

K vidění je Todd také na jejím prvním živém DVD Live from London. Díky spolupráci s Sheryl se Wolfe záhy objevil na společném pódiu s Ericem Claptonem, Bobem Dylanem, Eagles nebo Rolling Stones.

Toddovy písničky, které napsal pro Sheryl Crow, si pro sebe přezvali do svého repertoáru umělci jako například Deborah Coleman, Faith Hill nebo Stevie Nicks. Nedávno se Todd objevil také na prestižním festivale Erica Claptona - Crossroads.

Počátky Toddovy hudební kariéry jsou spojeny s kapelou  Nitetrain, New Yorkem a rokem 1979. Kapela Nitetrain stavěla na odkazu kapel 60. let (Cream, Jimi Hendrix Experience, Fleetwood Mac). K nejvýraznějším kytarovým vzorům patřili Eric Clapton, Peter Green, Jimi Hendrix či Michael Bloomfield.

Toddovu hudební kariéru ovlivnily dvě ženy. První z nich byla Carla Olson, druhou Sheryl Crow. Po několika setkáních se Sheryl Crow se Todd Wolfe rozhodl odletět do LA a spolu s Sheryl psát hudbu. I když první pokus o spolupráci nevyšel, přivedl Todda do jižní Kalifornie a k jeho angažmá v kapele Carly Olson.

V roce 1993 se však Todd vrací do kapely Sheryl Crow. Turné k právě dokončené desce Tuesday Night Music Club vyžadovalo kapelu a kytaristu, který koncertům dá patřičnou sílu. Volba byla jasná - Todd Wolfe. Roli kytaristy a spoluautora hudby Sheryl Crow plnil Todd Wolfe až do roku 1998.

Todd Wolfe založil několik dalších kapel a působil v řadě vynikajících partnerství, například hrál se slavným kytaristou Leslie Westem nebo se podílel na albu Masters of War věnovaném Bobu Dylanovi.

Obzvláště hrdý je Todd Wolfe na aktuální složení své kapely s Rogerem Vossem (bicí) a Justine Gardnerovou (baskytara). V této sestavě nahrála kapela již osmé album Todda Wolfa po jeho odchodu od Sheryl Crow.

Z větší části jsou na albu původní skladby sahající od těžkých rockových rifů až po melancholické balady; pevně však zakotvené v bluesovém dědictví. Na nahrávce se ještě podílel John Ginty (klávesy), Steve Guyger (harmonika) a Sweet Suzi (vokál). Todd Wolfe Band dává vzpomenout na časy, kdy “muži byli muži a zesilovače byly zesilovače“. Celkový zvuk desky připomíná to nejlepší z 60. let.

Koncert začne ve 20:00.

Výběr článků

Načítám