Hlavní obsah

Tlachání v Eframu nasytilo duši i žaludky

Novinky, Dana Smrčková

Doporučenou podzimní dávku veršů, tónů a domácího chleba nabídla v sobotu 27. listopadu mikulovská Galerie Efram. Ta spolu s Centrem ekologické výchovy Pálava zase po roce uspořádala hudebně poetický večer s názvem Podzimní tlachání.

Foto: Martin Tesařík

Petr Váša a jeho fyzické básnictví.

Článek

„Naše pozvání přijala celá ošatka nadaných a múzou políbených lidí z Čech i Moravy, kteří předvedou plody své tvorby,“ navnadil na začátku Karel Křivánek, který večerem provázel. Do galerie tak zavítal třeba herec a básník Svatopluk Říčánek z Pavlova. „Vše, o čem píšu, se odehrálo před sklepem, ve sklepě nebo na vinohradě,“ poznamenal s odkazem na svoji knížku Po čem voní víno.

Secesní štokrle v galerii čekala rovněž na Jaroslava Žílu, ostravského básníka spolupracujícího s revue Protimluv a dvorního textaře skupiny Kazachstán. „Tady jsme skutečně narazili na vydatnou žílu dobré poezie,“ okomentoval jeho vystoupení s hravostí svou vlastní Křivánek.

Zaplněnému Eframu se představila rovněž nastupující generace básníků. Vlastní sonety a epigramy přednesl Jan Krajčírovič z Brna, s medicínskou poezií plnou zjitřelé obrazotvornosti a cylindrem na hlavě se uvedl  královehradecký student z Liberce Tomáš Enthroper.

Na programu byla i dvě hudební překvapení. O zpřítomnění buše s klokany a vačicemi se postaral  Zdeněk Vilímek hrou na didgeridoo – dechový hudební nástroj australských domorodců. S atmosférou galerie naopak souzněl Jiří Sekereš, když své housle naladil na klezmerovou notu.

Exkluzivním hostem setkání autorů byl výjimečný živel a fyzický básník Petr Váša. Jeho specifický slovní a zvukový projev, mimika, gesta a pohyby nechávaly dokořán ústa všech přítomných. Tentokrát je zaplnilo voňavé pohoštění z kuchyně rodiny Řezáčových.

Reklama

Výběr článků

Načítám