Hlavní obsah

Titul mistra světa v kuželkách míří do České republiky

Novinky, Tomáš Pavlata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Mistrovství světa juniorů do 23 let v kuželkách v Rumunské Kluži putuje zásluhou Jana Bíny titul mistra světa v kombinaci do České republiky. V soutěži jednotlivců navíc získal stříbrnou medaili. Kompletní sbírku medailí doplnili Michael Kotal a Monika Pavelková z tandemu mixů.

Foto: Zdroj: kuzelky.cz

Kuželky

Článek

Mistrovství začalo soutěží družstev žen U23 ve středu. Našim barvám se příliš nedařilo a skončily na devátém místě. Výkony ze soutěže družstev se zároveň počítaly jako kvalifikace do soutěže jednotlivců, do tohoto finále se však výkonem 578 probojovala jen Monika Pavelková.

Ve čtvrtek byla na programu soutěž družstev juniorů a hned v první rundě předvedl super výkon Jan Bína, když porazil 672 kuželek. Zejména poslední dráha byla fantastická, docílil na ní 194 bodů. Dalším našim hráčům se dařilo již méně a po střídavých výkonech nakonec skončili na pátém místě.

Výkon Jana Bíny se však již žádnému jinému hráči překonat nepodařilo, pouze Alan Kujundzic reprezentující Srbsko shodil stejný počet kuželek jako náš nejlepší hráč. Protože Rostislavovi Goreckému chyběly k postupu do finále jen 4 kuželky (výkon 602), bylo jasné, že v nedělním finále jednotlivců budeme mít po jednom zástupci v kategorii mužů i žen.

V páteční soutěži tandemů se našim hráčům a hráčkám nedařilo vůbec, nejlepším výsledkem byl postup do 2.kola. V sobotu v tandemu mixů se však Michaelu Kotalovi a Monice Pavelkové podařilo udolat v prvním kole slovinský pár Bizjak, Lavric (při rovnosti získaných drah) devítkou ve druhé náhlé smrti.

Ve druhém kole si naše dvojice poradila se slovenským párem Mazuchová, Balco také při rozstřelu a bylo jasné, že získáme medaili, neboť se v tandemech o třetí místo nehraje. Rozstřel v semifinále však vystavil naší dvojici stopku o jedinou kuželku, a tak za dělené třetí místo putuje do ČR první medaile, která je odlita z bronzu.

Neděle patřila finálovým bojům o cenné kovy v soutěži jednotlivců a ve společném součtu s výkonem v soutěži družstev i v nejvíce ceněné kombinaci. Monice se vůbec nedařilo a výkonem 528 kuželek skončila na 24. místě jak v kombinaci (celkem 1106 bodů), tak mezi jednotlivkyněmi.

Mnohem větší naděje se však upínaly k Janu Bínovi, který jako vítěz kvalifikace v rámci týmové soutěže nastupoval v poslední skupině. Z hráčů, kteří již měli svůj start za sebou zabodovali Farkaš z Maďarska výkonem 659 bodů, Srb Ernjesi 650 bodů, Slovák Ivančík 638 a také výkony ostatní hráčů se pohybovaly kolem 620 bodů. Bylo nabíledni, že medaile bude viset hodně vysoko.

Jan se však nenechal vyvést z míry a postupem času bylo jasné, že rozhodovat se bude mezi ním, Farkašem, Ernjesim, Ivančíkem a Kuncem z Německa, který si z kvalifikace přinesl výkon 637 kuželek. Třetí dráhu Jan zahrál 172 a výrazně si tím řekl o zlatou medaili z kombinace. Nakonec dosáhl výkonu 653 bodů, což znamenalo stříbrnou medaili ze soutěže jednotlivců a titul mistra světa s nejcennějším kovem z kombinace, kterou vyhrál jasným rozdílem o 49 kuželek.

Jan Bína hraje interligu za Lokomotivu Česká Třebová, ale veselo bude určitě i v Jičíně v Lipové aleji, kde je kuželna, na které vyrostl. Mistrovství světa pokračuje i příští týden v kategorii dospělých, kam je Jan Bína též nominován. Věříme, že ještě v Kluži neřekl poslední slovo a držíme našim reprezentantům palce.

Reklama

Výběr článků

Načítám