Hlavní obsah

Tisíce hrníčků a hrnců na náměstí v Kostelci nad Černými lesy

Novinky, Petr Skála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední květnovou sobotu je každoročně na náměstí v Kostelci nad Černými lesy pořádně živo. Nejinak tomu bylo i letos při 23. ročníku Keramického dne, jehož se zúčastnilo téměř 250 tvůrců nejrůznějších keramických výrobků od hrníčků, pekáčů, štítků, figurek až po velké sochy.

Foto: Petr Skála

Jeden z více než dvou set stánků s keramickými výrobky

Článek

Tisíce návštěvníků se tedy měly na kosteleckém náměstí na co dívat a když pro ně skončila prohlídka, byl pro pozorovatele a diváky připraven na jevišti u kostela sportovní a kulturní program.

Vraťme se ještě na přehlídku keramiky. Bylo například zajímavé si číst na stáncích štítky se jmény a sídly úžasného keramického dne zúčastněných dílen. Pokud byste chtěli podle jejich seznamu sídel vytvořit mapu, pak věřte, že by byla mapa České republiky rovnoměrně pokreslená.  

„Hledám a chci si koupit modrý hrníček. Keramiku sice nesbírám, ale z Kostelce si vždy přivezu nějaký zajímavý nový kousek,“ přiznal jeden z mnoha návštěvníků Ludvík Urban, který si přijel prohlížet keramické výrobky z Prahy.

„Zatím jsem se pobavil, když jsem viděl keramické pekáče na jednom stánku i s hotovými buchtami,“ dodal jiný návštěvník z metropole.  

Předpověď počasí sice nebyla na sobotu moc příznivá, ale nakonec mokrá varianta trhů nebyla naplněna. Nad Kostelcem občas dokonce i svítilo slunce.

„Letos se do Kostelce nad Černými lesy sjelo 242 keramiků a množství zájemců o jejich díla pořadatelé odhadovali na něco okolo deseti tisíc. Proti prvnímu ročníku, kdy přijelo něco přes deset prodávajících a návštěvníci se počítali na stovky, byl Keramický den 2011 jednou z nejznámějších a nejvíce navštěvovanějších podobných akcí v celé České republice,“ řekl k průběhu sobotního dne keramiky starosta města Jan Svatoš. 

A to ještě ve stejný den v Kostelci nad Černými lesy a okolí probíhaly  další  akce, například v muzeu hrnčířství, dále na zámku, kde byla výstava loveckých trofejí, a v nedalekém Arboretu České zemědělské univerzity na Trubě, kam zavítali zájemci o Den otevřených dveří.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám