Hlavní obsah

Terezínští žáci navštívili Velkou Británii

Novinky, Mgr. Lucie Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na základě Výzvy č. 56 MŠMT v rámci Operačního programu vzdělání pro konkurenceschopnost navštívili žáci Základní školy Terezín v termínu 10. - 17. října Velkou Británii. Nebyl to ale jenom tak obyčejný výlet, trval 8 dnů a děti musely povinně absolvovat devět hodin výuky anglického jazyka s rodilými mluvčími.

Foto: Mgr. Lucie Žáčková

Tower Bridge

Článek

Ubytování bylo zařízeno v rodinách (ve městě Lancing na jihu Anglie), a tak si děti i večer procvičovaly angličtinu konverzací se svými "anglickými rodiči". Byla to pro ně velmi obohacující zkušenost.

První a asi nejnáročnější den (po noci strávené v autobuse) jsme prožili v Londýně. Prošli jsme okruh od London Eye k Wesminsterskému opatství, dále přes St. Jame´s Park k Buckinghamskému paláci a po Mall až na Trafalgarskému náměstí. Viděli jsme Picadilly Circus, čtvrť Soho, děti si nakoupily v hračkářství Hamleys a prošli jsme si Covent Garden Market. Ten den jsme nachodili asi dvanáct kilometrů a těšili se na ubytování a odpočinek.

Pondělní, úterní a středeční dopoledne patřilo škole, odpoledne nás vždy čekal nějaký výlet. V pondělí to byla prohlídka města Brighton, kde jsme navštívili Sea Life Center, viděli Royal Pavilion a nakonec jsme byli na Brighton Pier - molu, které slouží jako velké zábavní centrum. V úterý  jsme se jeli podívat do Chichesteru - skanzenu a potom jsme navštívili hrad Arundel a přilehlé městečko. Ve středu jsme se vydali na pobřeží s bílými křídovými útesy a prošli cestu podél Seven Sisters a Beachy Head.

Ve čtvrtek jsme absolvovali celodenní výlet do přístavu Portsmouth, kde kotví britská námořní flotila. Prohlédli jsme si legendární HMS Victory a při vyhlídkové plavbě i další, už současné, britské válečné lodě. Potom jsme zajeli na zříceninu hradu Portchester Castle, kde byli vězněni francouzští vojáci zajatí při trafalgarské bitvě.

V pátek po snídani a rozloučení s našimi hostiteli jsme opět vyrazili do Londýna. Nejdříve jsme se svezli na London Eye, poté jsme lodí dorazili do Toweru, kde jsme si prohlédli královské korunovační klenoty, dále jsme vystoupali na Tower Bridge a pohlédli na Londýn opět z výšky. Zájemci se zašli podívat i do útrob mostu na jeho ovládací mechanismus.

Dále jsme šli k divadlu Globe, přes Millenium Bridge až ke katedrále sv. Pavla. Lodí jsme dopluli na Greenwich, kde se nultý poledník v podobě zeleného laserového paprsku táhl do dálky a postupně ztrácel ve večerní záři Londýna. Tady naše dobrodružství skončilo. Nasedli jsme do autobusu a vyrazili domů.

Všem zúčastněným patří velké díky - CK BOCA Pardubice a slečně delegátce Janě Georgievové za perfektní organizaci pobytu, pánům řidičům za bezpečnou cestu tam i zpět a našim žákům za bezva partu.

Pobytu se žáky se zúčastnili učitelé Mgr. Štěpánka Šnajdrová, PaedDr. Věra Hubáčková, Mgr. Lucie Žáčková a Mgr. Dalibor Dostál.

Reklama

Výběr článků

Načítám