Hlavní obsah

Téměř zaniklá kaple se vrací do života, na obnově se podíleli nejen lidé z okolních obcí

Novinky, Vojtěch Kmošek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od května letošního roku probíhala v blízkosti osady Vysoký les, část obce Sebranice, obnova Killerovy kaple. Na místě téměř zaniklé stavby vznikla nová, rekonstruovaná podoba kaple. Na obnově se podíleli obyvatelé okolních obcí i vzdálenějších regionů. A nyní proběhne vysvěcení kaple.

Foto: Vojtěch Kmošek

Killerova kaple před dokončením (říjen 2013).

Článek

Spolek archaických nadšenců srdečně zve na slavnostní vysvěcení a odhalení Killerovy kaple, které se bude konat v neděli 27. října ve 14 hodin u Killerovy kaple. 

Slavnostního svěcení budou účastni P. Mgr. Vojtěch Glogar (Římskokatolická farnost Sebranice) a Štěpán Klásek (Církev československá husitská, farnost Litomyšl). Krátké hudební vystoupení bude mít písničkář Petr Linhart. 

Obnova kaple probíhala o daných sobotách od května do října tohoto roku. Na místě téměř zaniklé stavby vznikla nová, rekonstruovaná podoba kaple. Kaple má kamennou podezdívku, cihlové stěny a šindelovou střešní krytinu. Na stavbě kaple se fyzicky i finančně podíleli dobrovolníci z blízkého i vzdáleného okolí.  

Obnovu kaple a jednotlivé činnosti řídil Spolek archaických nadšenců ze Sebranic. Kaple byla obnovena svépomocí a tak každý, kdo se na obnově podílel, má svůj vlastní duševní podíl na záchraně drobné památky. „Při obnově kaple byly používány především původní technologie, jako je vápenná malta, křížové zaklenutí stropu, podlomení na štítové stěně, a mnoho dalších,” uvedl Vojtěch Kmošek, člen Spolku archaických nadšenců a autor návrhu podoby kaple.

V 15.00 po slavnostním vysvěcení bude připraveno posezení s harmonikou a drobným občerstvením. Na harmoniku bude hrát Ladislav Opletal z Horního Újezdu. U kaple bude po celou dobu pro všechny připraven teplý čaj na zahřátí.

Více informací o obnově kaplí, jednotlivých akcích a informace jak se dá na místo dostat, najdete na webu: kaplicky.sebranice.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám