Hlavní obsah

Téměř pět a půl tisíce lidí navštívilo Vánoce s květinou v Novém Městě nad Metují

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již od počátku 90. let je Střední škola a Základní škola Nové Město nad Metují pořadatelem výstavy Vánoce s květinou.

Foto: Jana Melicharová

Učitelka Hana Holečková s lidovou tabulí

Článek

Letošní Vánoce s květinou se konaly ve dnech 8. až 11. prosince v reprezentativních prostorách novoměstského zámku a opět patřily k významným událostem jednoho z předvánočních víkendů v podhůří Orlický hor.

Téměř pět a půl tisíce lidí zapomnělo na předvánoční shon a přeneslo se do dob dávno minulých. Do dob, kdy Vánoce byly opravdu svátky očekávání a klidu, svátky, kterými vrcholil celý uplynulý rok.

Letošní Vánoce s květinou měly podtitul Hej, hej koleda... A tak celou výstavu rozezněly nejen tóny tradičních českých vánočních koled, ale provonělo ji i vánoční koření, které neodmyslitelně patří také k Vánocům.

Vonělo z tradičních štědrovečerních jídel z dob našich babiček, která byla součástí lidové vánoční tabule, kterou pro své hosty připravili žáci a zaměstnanci Střední školy a Základní školy Nové Město nad Metují.

Hned vedle pak ještě vonělo z jiné vánoční tabule, za kterou by se nemuseli stydět ani obyvatelé zdejšího zámku. I ona byla dílem budoucích kuchařů a cukrářů ze stejné školy. A aby těch zážitků nebylo málo, mohli jste si ještě prohlédnout vánoční aranžmá a vánoční vazbu, také práce žáků, tentokrát ale budoucích aranžérů.

Kdo o uplynulém víkendu navštívil zámek v Novém Městě nad Metují, nelitoval. Nejenže si odnášel plno zážitků a pobrukoval vánoční koledy, ještě si v ruce nesl drobné vánoční drobnosti jen tak pro radost.

Reklama

Výběr článků

Načítám