Hlavní obsah

Televizní Popelka slaví. Rozhlasovým tobogánem startuje tour, vznikla i unikátní kniha

Novinky, René Kekely

Pohádka o Popelce se stala legendární. Však také letos je to neuvěřitelných 50 let, kdy vznikl první československá, ještě černobílá podoba Popelky s Evou Hruškovou a Jiřím Štědroněm v hlavní roli. Při této příležitosti startuje jak talk show tour, tak také vychází unikání kniha.

Foto: Jaroslav Hauer

Rozhlasový Tobogán se nesl ve stylu vzpomínek na první československou Popelku

Článek

Třetí březnová sobota ve velkém studiu Českého rozhlasu byla zasvěcena skutečně významnému výročí české kinematografie. Moderátor pořadu Tobogan Aleš Cibulka hostil v přímém přenosu vybranou společnost.

Všichni, kteří se sešli ve studiu, tedy Popelka Eva Hrušková, představitel prince Mojmíra Jiří Štědroň, a taky panský kočí, jehož v pohádce ztvárnil tehdy desetiletý Antonín Navrátil, a který také namluvil hlas holoubka, mají jedno společné - stáli u zrodu jedné naší filmové legendy, televizní pohádky, která byla poprvé uvedena právě před padesáti lety, o Vánocích roku 1969.

Vzpomínalo se na vznik pohádky i komické situace při natáčení. I na to, jak se tehdy 17letá Eva Hrušková obávala pohladit po vlasech Jiřího Štědroně. A protože neodmyslitelnou součástí pohádky byly i nádherné písničky, není divu, že znovu zazněly i během živého rozhlasového přenosu.

Hostům ve studiu i rozhlasovým posluchačům přinesl Tobogan dvě důležité informace: Až do konce roku 2019 se mohou setkávat s protagonisty černobílé  Popelky v rámci pořadu Popelka na Cibulce. „Už teď mám ve svém diáři několik desítek představení po celé republice, a termíny a místa jejich konání stále přibývají. Moc nás to těší,” poznamenal Cibulka.

A pak, jestliže film přežije půlstoletí, stává se legendou a sluší se zdokumentovat jeho historii. Tento úkol na sebe vzal autor a zároveň nakladatel Pavel Mészáros, který společně s Evou Hruškovou přivedl na svět knihu, věnovanou právě černobílé klasice, jež vyjde koncem března.

„Kromě osobních vzpomínek přináší i rozsáhlou fotodokumentaci, často i ze soukromých archivů, která doposud nebyla zveřejněna. Bude se slavnostně křtít koncem března a přinese opravdu mnoho zajímavého a doposud nevyřčeného," prozradil vydavatel.

Během rozhlasového přenosu, ale i v rámci tour vymyslel moderátor Aleš Cibulka speciální úkol, kterým je soutěž v přebírání hrachu. Jak to bude fungovat, si vyzkoušeli v Toboganu „Popelčin“ manžel herec Jan Přeučil a již zmíněný autor knihy a nakladatel Pavel Mészáros. Oba pánové se úkolu zhostili s maximální zodpovědností a klání ukončili remízou. „Nebylo to jednoduché, protože nám Aleš do ošatky nasypal čočku, hrách a fazole. Ale na takový malý, lehký oběd jsme si ten hrách vybrali…” smáli se oba pánové.

Opravdu unikátní překvapení pro diváky i pro samotnou „černobílou“ Popelku Evu Hruškovou připravil Aleš Cibulka, když do éteru zazněla autentická nahrávka milého vzkazu od Popelky „barevné“, tedy od herečky Libušky Šafránkové, která pogratulovala své kolegyni a blízké kamarádce. Zajímavé je, že mezi vznikem obou pohádek byl odstup jen čtyř let.

Kromě Evy Hruškové v černobílé Popelce hrály také Dana Medřická, Růžena Merunková a Dana Hlaváčová. Kuriózní je pak skutečnost, že právě posledně jmenovaná herečka (sestra Jany Hlaváčové) si zahrála v obou Popelkách a tutéž roli - zlou a nevlastní sestru ubohé dívky, která pak ale díky třem oříškům ke štěstí i k lásce k princi přijde.

Reklama

Výběr článků

Načítám